Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
Σύνοψη αξιολογήσεων
Η αγορά των κινητών τώρα τελευταία μου θυμίζει αυτή των αυτοκινήτων. Κάθε νέο
μοντέλο βγαίνει σε διάφορες εκδόσεις. Έτσι η μια έκδοση είναι για αυτόν που του αρέσει μεν το όχημα αλλά δεν βγαίνουν τα οικονομικά οπότε και αρχίζει να αφαιρεί χαρακτηριστικά, άλλη έκδοση είναι πιο πλούσια με ζάντες αλουμινίου, park assist κλπ ενώ η πλούσια έκδοση έχει σχεδόν τα πάντα. Για αυτή την μικρή αλλά υπαρκτή ελίτ που θέλει το κάτι παραπάνω υπάρχουν πάντα οι εκδόσεις GT ή R ή όπως αλλιώς τις ονομάζει ο κάθε κατασκευαστής. Παρόμοια και στα κινητά μπορείς να επιλέξεις την βασική έκδοση που έχει την σωστή ισορροπία, αλλά δεν λείπουν οι «Lite» ή «i» εγια εκδόσεις για πιο σφιχτά πορτοφόλια. Αν τώρα θέλεις το απόλυτο, το έξτρα, το WOW… συνήθως θα βρεις και τις εκδόσεις Pro, Pro+ ή Ultra όπως έχουν καθιερωθεί να ονομάζονται τον τελευταίο καιρό.
Τα Ultra δεν κάνουν εκπτώσεις ή παραχωρήσεις, διαθέτουν ότι καλύτερο έχει να δείξει η βιομηχανία σήμερα ενώ φυσικά και το κόστος ανεβαίνει σε δυσθεώρητα – κάποιες φορές δικαιολογημένα – ύψη.
Η Xiaomi δεν θα λέγαμε ότι έκανε όνομα με τις βαριές εκδόσεις κινητών. Το αντίθετο μάλιστα μιας και μέχρι σήμερα ήταν ο κατασκευαστής συσκευων με ισορροπημένο χαρακτήρα και άριστο value for money. Οι εποχές άλλαξαν όμως, και η Xiaomi θέλει -και μπορεί- να κοιτάξει στα μάτια αντιπάλους όπως η Samsung ή ακόμη και η Apple, και ως γνωστόν για να κοιτάξεις το «θηρίο» εκτός από κότσια θέλει οργάνωση αλλά και σωστή προετοιμασία.
Όλη αυτή η τεράστια εισαγωγή που διαβάζεις απλά προετοιμάζει την ανακοίνωση της συσκευής του σημερινού review. Πως είπες; Αν αξίζει τόσο μπλα μπλα;
Μα φυσικά και ναι, εδώ μιλάμε για το πρώτο «καμία παραχώρηση» κινητό της Xiaomi, το πρώτο «Τα κάνω όλα και τα κάνω άριστα» smartphone, που δεν είναι άλλο από το εντυπωσιακό Mi 11 Ultra!
Σχεδίαση
Δεν χρειάζονται φιοριτούρες και εισαγωγές για να αναλύσεις την σχεδίαση του Mi11 Ultra. Η κύρια κάμερα τραβάει την προσοχή όπως το ιδρωμένο σώμα τις μύγες στην βεράντα του σπιτιού.
Μιλάμε για ένα camera module που θα μπορούσε να πληρώνει τον δικό του Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και δεν μοιάζει με τίποτα άλλο που έχεις δει μέχρι σήμερα.
Η σχεδίαση αυτή πολώνει τους χρήστες και τους διαχωρίζει σε δύο στρατόπεδα. Αυτούς που την λατρεύουν γιατί είναι ένα ξεκάθαρο statement, και αυτούς που απλά προσβάλλει την αισθητική τους. Εγώ ανήκω μάλλον στο πρώτο στρατόπεδο, καθώς μου αρέσει η δήλωση «Είμαι το απόλυτο φωτογραφικό κινητό» καθώς το βρίσκω ξεκάθαρο και τίμιο μέσα στην εντυπωσιακή αλαζονεία του. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Xiaomi δεν ζωγράφισε απλά ένα τεράστιο παραλληλόγραμμο για να φιλοξενήσει τις κάμερες, αλλά έκανε σοβαρή δουλειά. Έτσι το κινητό δεν έχει το βάρος στην κορυφή κάτι που θα κούραζε το χέρι στο παρατεταμένο κράτημα ενώ αν περιμένετε να κάνει η συσκευή «τραμπάλα» κάθε φορά που το αφήνετε στο τραπέζι κάνετε λάθος. Είναι σταθερό και δεν κουνιέται με φόβο να δημιουργηθούν αμυχές.
Τίποτα λιγότερο από το απόλυτο στα υλικά κατασκευής. Κεραμικό σε μαύρο ή λευκό στην πλάτη, αλουμινένιο πλαίσιο και γυαλί Gorilla Glass Victus. Η ένωση όλων αυτών των υλικών είναι υποδειγματική και έχει γίνει με εξαιρετική μαεστρία, με αποτέλεσμα στο χέρι να έχεις την αίσθηση μιας ενιαίας κατασκευής.
Περιμετρικά της συσκευής τώρα έχουμε πλήκτρο ενεργοποίησης και ρύθμισης ήχου στην δεξιά πλευρά, ηχείο (με υπογραφή Harman Kardon), μικρόφωνο και υπέρυθρες στην επάνω πλευρά, τίποτα στην αριστερή και όλα τα υπόλοιπα στην βάση. Δηλαδή το δεύτερο (κύριο) ηχείο, δεύτερο μικρόφωνο, την υποδοχή SIM (όχι microSD) και την USB-C.
Στο camera module εκτός από την τριπλή κάμερα με τους δύο μεγάλους φακούς και την περισκοπική κάμερα έχουμε ένα τριπλό φλας και μια έκπληξη. Μια μικρή οθόνη 1,1 ιντσών την οποία «έκλεψε» από το Mi Band και η οποία απεικονίζει πληροφορίες όπως ώρα, ημερομηνία και ειδοποιήσεις ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για selfies από την κύρια κάμερα.
Ήταν απαραίτητη η προσθήκη μιας οθόνης στην πλάτη; Σίγουρα όχι, αλλά από την άλλη και η προσθήκη μιας ομπρέλας στην πόρτα της Rolls Royce ακούγεται υπερβολική αλλά είναι αυτό το «κάτι παραπάνω» που σε ενθουσιάζουν σε αυτά τα επίπεδα πολυτέλειας.
Στην πρόσοψη φυσικά βρίσκουμε ένα από τα «όπλα» του Mi11 Ultra που είναι η εξωπραγματική οθόνη AMOLED 6.81 ιντσών.
Οθόνη
Και εδώ έχουμε τον υποψήφιο για το βραβείο «Καλύτερη οθόνη κινητού 2021» μιας και καλύπτει όλες τις υψηλές μας απαιτήσεις. Υψηλή ανάλυση και ρυθμός ανανέωσης, φωτεινότητα, HDR, χρωματική ακρίβεια. Σε αριθμούς αυτά μεταφράζονται σε ανάλυση 3200×1440, aspect ratio 20:9 και pixel density 515ppi.
Ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί να φτάσει τα 120Hz αλλά το Mi 11 Ultra έχει την δυνατότητα να αλλάζει δυναμικά τον ρυθμό ανανέωσης σε βήματα των 30, 60, 90 και 120Hz ανάλογα με το περιεχόμενο που βλέπετε. Φυσικά δεν λείπει και το sampling rate των 480Hz για απόλυτη ακρίβεια στον touch χειρισμό. Η Xiaomi δηλώνει μέγιστη φωτεινότητα τα 1700 nits -ένα νούμερο κατά 200 nits μεγαλύτερο από αυτό της οθόνης του Galaxy S21 Ultra-, ενώ εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι το Mi 11 Ultra είναι ένα από πρώτα κινητά που υποστηρίζουν HDR10+ και Dolby Vision.
Εντάξει, δεν υπάρχει ακόμη σοβαρό υλικό Dolby Vision για κινητά, αλλά στις δοκιμές μας το υλικό HDR από το Netflix έπαιξε μια χαρά.
Τα πάντα απεικονίζονται υπέροχα και ομαλότατα στην οθόνη αυτή, ενώ ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα χάρη στην εξωπραγματική της φωτεινότητα. Κάτω από την οθόνη υπάρχει και σύστημα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων το οποίο λειτουργεί απίστευτα γρήγορα και αποτελεσματικά. Μάλιστα ενώ έχω το κινητό αρκετές ημέρες στα χέρια μου το σύστημα ασφαλείας δεν δυσλειτούργησε ούτε μια φορά.
Εξοπλισμός και Επιδόσεις
Η Xiaomi φρόντισε να ξεφορτωθεί τις γκρίνιες με το Mi 11 Ultra. Τις γκρίνιες τύπου «δεν έχει αυτό, του λείπει εκείνο κλπ». Στο κινητό αυτό δεν έχει γίνει καμία από τις «εκπτώσεις» του παρελθόντος, κάτι που συνήθιζε η Xiaomi ώστε να μειώσει το κόστος.
Θέλεις προστασία για το καλοκαίρι; Κανένα πρόβλημα, το Ultra περνάει προδιαγραφές IP68 κάτι που σημαίνει ότι θα επιβιώσει σε βάθος 1,5 μέτρου για μισή ώρα. Αυτό σίγουρα δεν θα το δοκίμαζα στην πράξη γιατί πολύ απλά ματώνει η καρδούλα μου να βλέπω αυτό το κόσμημα μέσα στο νερό.
Θέλεις μουσική για να παρτάρεις στην παραλία του νησιού; Και εδώ είσαι καλυμμένος μιας και υπάρχουν δύο full size ηχεία με την υπογραφή της Harman Kardon τα οποία κάνουν θαύματα και απλά εξοντώνουν τον άμεσο ανταγωνισμό.
Και με την αυτονομία τι γίνεται;
Αρκετά καλά τα πράγματα, καθώς η μπαταρία των 5000mAh θα αντέξει αρκετή ταλαιπωρία αρκεί βέβαια να μην ξεζουμίζετε την μπαταρία με υψηλή φωτεινότητα και αντίστοιχα υψηλό ρυθμό ανανέωσης στην τεράστια οθόνη.
Βέβαια και να φανείτε ανοικονόμητοι, η υπέρ ταχεία φόρτιση των 67W θα γεμίσει την μπαταρία σε κάτι περισσότερο από μισή ώρα. Μάλιστα προσέξτε αυτή την λεπτομέρεια. Η φόρτιση των 67W ισχύει τόσο για την ενσύρματη όσο και για την ασύρματη φόρτιση!
Για τις επιδόσεις εδώ φροντίζει ο Snapdragon 888 (αναμενόμενο) υπάρχουν 12GB RAM ενώ στα χέρια μου έχω την έκδοση με τα 256GB εσωτερικής μνήμης. Το θεωρώ λίγο περιττό αλλά παρόλα αυτά θα αναφέρω ότι οι επιδόσεις είναι φανταστικές. Το κινητό πραγματικά πετάει τόσο σε καθημερινή χρήση όσο και σε απαιτητικές εφαρμογές και gaming. Η θερμοκρασία δυστυχώς ανεβαίνει αρκετά όταν το πιέζεις, αλλά τίποτα που δεν έχουμε δει και σε άλλα κινητά με Snapdragon 888. Ειδικά στο gaming τα πράγματα είναι εντυπωσιακά.
Το Ultra μου έδωσε 40 FPS στην Ultra HD επιλογή στο PUGB Mobile ενώ στο Armajet το κινητό κράτησε τα 120 FPS σε όλη την διάρκεια του gaming χωρίς κανένα πρόβλημα.
Έχω πει και στο παρελθόν ότι τα benchmarks είναι για τους αριθμολάγνους και συνήθως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικό αίσθηση που δίνει ένα κινητό σε καθημερινή χρήση.
Παρόλα αυτά, επειδή οι αριθμοί ενδιαφέρουν αρκετούς χρήστες (ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής) θα σας πω ότι το Mi 11 Ultra είχε μια άψογη συμπεριφορά και κατάφερε στα περισσότερα μετροπρογράμματα να ξεπεράσει τον Ultra ανταγωνισμό (κυρίως από την Κορέα).
Κάμερα
Το Mi 11 Ultra είναι ένα βήμα από το «κουμπώνω μια DSLR επάνω στο κινητό». Πως αλλιώς να χαρακτηρίσω την εντυπωσιακά μεγάλη του κύρια κάμερα; Επάνω της βρίσκουμε τον νέο αισθητήρα GN2 της Samsung ο οποίος έχει διαστάσεις 1 /1.12’’. Και κάπως έτσι, το Nokia 808 PureView χάνει μετά από καιρό τον τίτλο του κινητού με τον μεγαλύτερο αισθητήρα φωτογραφικής. Ο αισθητήρας έχει ανάλυση 50MP και με την μέθοδο του pixel binning (4 σε 1) δίνει φωτογραφίες ανάλυσης 12,5MP. Έχει Dual Pixel autofocus ενώ και ο φακός που βρίσκεται μπροστά του αποτελείται από 8 στοιχεία.
Οι άλλοι δύο αισθητήρες είναι ίδιου τύπου (Sony IMX586) και έχουν ανάλυση 48MP. Ο ένας από αυτούς είναι ο τηλεφακός και έχει 5x οπτικό και έως και 120x ψηφιακό zoom ενώ δεν λείπει και το οπτικό σύστημα σταθεροποίησης για τα «δύσκολα».
Ο τελευταίος φακός είναι υπέρ ευρυγώνιος και προσφέρει πραγματικά μεγάλο εύρος λήψης στις 128 μοίρες. Και οι τρεις κάμερες μπορούν να κάνουν εγγραφή βίντεο 8Κ στα 24fps.
Η ποιότητα φωτογραφικών που πήραμε από τον κύριο αισθητήρα σε ημερήσιες λήψεις ήταν απλά φανταστική. Οι εικόνες έχουν απίστευτη λεπτομέρεια, καθόλου θόρυβο και τα χρώματα είναι ρεαλιστικά και πολύ «φωτογραφικά». Μάλιστα ακόμη και με την ενεργοποίηση του AI mode δεν είδα μεγάλη βελτίωση, το αντίθετο μάλιστα καθώς προτίμησα τα πιο φυσικά χρώματα της απλής λήψης.
Η περισκοπική κάμερα κάνει επίσης πολύ καλή δουλειά ενώ με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ακόμη και με 10x zoom οι εικόνες ήταν εξαιρετικές.
Το 120x zoom είναι χρήσιμο περισσότερο για το marketing της Xiaomi, αλλά παρόλα αυτά σου επιτρέπει να φωτογραφήσεις και να δεις πράγματα που διαφορετικά θα χρειαζόσουν ένα ζευγάρι καλά κυάλια.
Περνώντας στη ευρυγώνια κάμερα τα πράγματα γίνονται και πάλι άκρως εντυπωσιακά. Οι εικόνες είναι υπέροχες, η λεπτομέρεια υπάρχει και αφθονία ενώ κορυφαίο είναι και το δυναμικό εύρος σε όλες τις λήψεις.
Σε χαμηλό φωτισμό το Mi 11 Ultra δείχνει επίσης ένα καλό πρόσωπο. Εδώ θα πρέπει να πω ότι μέσα στις ρυθμίσεις της εφαρμογής της κάμερας υπάρχει προ ενεργοποιημένη η επιλογή «Βελτίωση ποιότητας εικόνας» η οποία στην ουσία ενεργοποιεί την Νυχτερινή λήψη όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει χαμηλός φωτισμός. Αυτό κατά την γνώμη μου θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε και να κάνετε χειροκίνητα την επιλογή του Night mode.
Έτσι θα έχετε πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα όταν το θέλετε αλλά και την «υπερβολή» του Night mode στα δύσκολα. Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα σε νυχτερινές λήψεις είναι καλά με αρκετή λεπτομέρεια, αλλά διαπίστωσα ότι κάποιες λάμπες στον δρόμο μπερδεύουν τον αισθητήρα ο οποίος και δίνει μια έντονη πορτοκαλί απόχρωση σε όλο το κάδρο. Σε γενικές γραμμές πάντως όλες οι νυχτερινές λήψεις φωτογραφιών και βίντεο ήταν εντυπωσιακές ενώ ακόμη και με 5x zoom η λεπτομέρεια δεν χάνεται και ο θόρυβος μένει σε χαμηλά επίπεδα . Μάλιστα ακόμη και ο ευρυγώνιος φακός μου έδωσε κάποιες άψογες εικόνες σε χαμηλό φωτισμό.
Στον τομέα του βίντεο τα πράγματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά. Βλέπετε το κινητό μπορεί να τραβήξει βίντεο ανάλυσης 8K και από τις τρεις κάμερες που διαθέτει ενώ σε 4Κ ο ρυθμός των καρέ ανεβαίνει στα 60! Σταθεροποίηση υπάρχει επίσης σε όλες τις αναλύσεις και όλα τα frame rates ενώ δεν λείπει και η επιλογή ανάμεσα σε h.264 και h.265 codecs για την εγγραφή. Οι εικόνα πάντως είναι φανταστική όποια ανάλυση και αν επιλέξεις. Έχει λεπτομέρεια, ευρύτατο δυναμικό εύρος και υπέροχα χρώματα. Μάλιστα τα 4K βίντεο που πήρα με την ευρυγώνια κάμερα είναι σίγουρα τα καλύτερα που έχω τραβήξει ποτέ με κινητό.
Άψογη και η συμπεριφορά της σταθεροποίησης η οποία δίνει αυτή την εντύπωση ότι επιπλέεις κατά το περπάτημα. Αν μάλιστα αυτό δεν σας φτάνει, υπάρχουν και δύο ακόμη επιλογές οι «Σταθερό βίντεο» και «Σταθερό βίντεο Pro» οι οποίες λειτουργούν με την κύρια και την ευρυγώνια κάμερα. Οι επιλογές αυτές θα σταθεροποιήσουν την εικόνα και στις πιο ακραίες συνθήκες αλλά η ανάλυση εδώ θα κλειδώσει σε 1080p στα 30 καρέ.
Για την selfie κάμερα των 20MP δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Κάνει άψογα την δουλειά της αλλά η προσθήκη της μικρής οθόνης η οποία σου επιτρέπει να φωτογραφίζεσαι από την κύρια κάμερα περιορίζει την χρησιμότητά της στις βιντεοκλήσεις.
Τέλος η εφαρμογή της κάμερας είναι καλοσχεδιασμένη και φιλική ενώ προσφέρει και πολλές επιλογές που θα βρείτε χρήσιμες. Εγώ ξεχώρισα τα Εφέ ταινίας τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην δημιουργία εντυπωσιακών βίντεο αλλά και την λειτουργία Πολλαπλή Σάρωση η οποία σου δείχνει αυτό που βλέπουν όλες οι κάμερες ώστε να επιλέξεις εγγραφή ταυτόχρονα από δύο από αυτές.
Final Thoughts
Το Mi 11 Ultra είναι το υπερθετικό του κόσμου των κινητών. Είναι μεγάλο και καθόλου διακριτικό, «φωνάζει» την μοναδική του σχεδίαση και δεν ντρέπεται να δείξει τα προσόντα του. Και όμως, δεν είναι μόνο «μούρη» καθώς σου προσφέρει κατασκευή από premium υλικά, μια από τις καλύτερες οθόνες που έχουν δει τα ματάκια σου, άριστες επιδόσεις και υψηλότατο επίπεδο εξοπλισμού. Όσο για την κάμερα τι να πει κανείς. Είναι μεγάλη…τεράστια…τεραστιότερη, τόσο σε φυσικές διαστάσεις όσο και εκεί που μετράει περισσότερο, δηλαδή την απόδοση.
Το κόστος του είναι 1299€, και κάπου εδώ ακούγεται από το background.. «είναι πολλά τα λεφτά Άρη». Και ο Άρης πρέπει να απαντήσει… «Μα δεν είναι περισσότερα από όσα ζητάει ο premium ανταγωνισμός!».
Η ουσία όμως είναι μια. Θέλεις το απόλυτο; Ε τότε θα πρέπει να το πληρώσεις. Όπως θα πληρώσεις την ομπρέλα της Rolls Royce που σου ανάφερα παραπάνω, το χρυσό ρολογάκι στο ταμπλό της Maserati ή την χειροποίητη κατασκευή μιας φωτογραφικής Leica και τα ρουμπινάκια στο Ελβετικό ρολόι. Άλλωστε και εδώ ισχύει ότι ισχύει για τα περισσότερα premium προϊόντα στην ζωή μας. Αν πρέπει να ρωτήσεις πόσο κάνει, τότε μάλλον δεν είναι για εσένα.
Το Xiaomi Mi 11 Ultra κερδιζει επαξια την διακριση Top Choice smartphone του Matrix Life!