Η Google ανακοίνωσε ότι προσωρινά παγώνει την άδεια χρήσης του λειτουργικού Android από τις συσκευές της Huawei, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία δεν θα μπορεί στο μέλλον να έχει πρόσβαση στο Google Play όπου υπάρχουν εκατομμύρια εφαρμογές αλλά και στα Gmail, YouTube και Google Maps.
Οι περιορισμοί είναι το επακόλουθο της απόφασης της κυβέρνησης Τράμπ να προσθέσει την Huawei στην λίστα των «ανεπιθύμητων» εταιρειών με τις οποίες δεν μπορούν να συναλλάσσονται οι αμερικανικές εταιρείες (εκτός και αν έχουν ειδική άδεια).
Αυτή η απαγόρευση επηρεάζει αρνητικότατα την απίστευτη ανοδική πορεία της Huawei ειδικά σε αυτή την χρονική συγκυρία αλλά το γεγονός ότι η Huawei είναι ο Νο 2 κατασκευαστής κινητών στον κόσμο περιπλέκει τα πράγματα και για την αμερικανική οικονομία.
Η Huawei το 2018 αγόρασε εξοπλισμό αξίας 70 δις δολαρίων από 13.000 διαφορετικούς προμηθευτές. Τα 11 δις δολάρια πήγαν σε προμηθευτές από την Αμερική, συμπεριλαμβανομένων και των Qualcomm, Broadcom, Microsoft και Google.
Η απόφαση Τράμπ σημαίνει λοιπόν ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα χάσουν άμεσα μια σημαντικότατη πηγή εσόδων αλλά υπάρχουν και άλλες πολλές επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο. Ένα μεγάλο κομμάτι της Huawei είναι και τα δίκτυα, τα οποία μετά την απαγόρευση δεν θα μπορούν να αναβαθμιστούν ή ακόμη και να κάνουν απλές συντηρήσεις ρουτίνας.
Οι εξωφρενικές αποφάσεις του Λευκού Οίκου όμως αποδιοργανώνουν και ολόκληρη την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμη και ξένες εταιρείες δεν μπορούν να προμηθεύουν την Huawei με προϊόντα τα οποία περιλαμβάνουν αμερικανικά εξαρτήματα, έτσι ακόμη και μια Ταιβανέζικη εταιρεία η οποία φτιάχνει μητρικές πλακέτες με αμερικανικά chipset δεν μπορεί να συνεργαστεί με την Huawei.
Η Huawei δηλώνει ότι ετοιμάζεται εδώ και χρόνια για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυτό, κάτι που αποδεικνύει και ένα memo του αφεντικού της HiSilicon “He Tingbo” το οποίο διέρρευσε πρόσφατα και το οποίο στην ουσία λέει ότι η εταιρεία θεωρούσε σοβαρό το ενδεχόμενο ότι κάποια στιγμή δεν θα υπήρχε πρόσβαση στην τεχνολογία των ΗΠΑ. Έτσι η HiSilicon δημιούργησε «ρεζέρβες» οι οποίες θα βοηθούσαν την εταιρεία να επιβιώσει. Μετά από την παρανοϊκή απόφαση των ΗΠΑ οι ρεζέρβες έγιναν μέσα σε μια νύχτα η μοναδική βιώσιμη λύση.
Η Huawei και η θυγατρική της φαίνεται να ήταν έτοιμες να δεχτούν τις επιθετικές αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ζώνες ασφαλείας. Για το πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι ζώνες αυτές πάντως θα μας επιτρέψετε να έχουμε τις αμφιβολίες μας. Δυστυχώς το μονοπώλιο της Google κρατάει δέσμιους εκατομμύρια χρήστες και χιλιάδες κατασκευαστές σε ολόκληρο τον κόσμο και οι εναλλακτικές προτάσεις μέχρι σήμερα αποδείχτηκαν «λίγες» και αδιάφορες.
Οι εξελίξεις αυτές ταρακούνησαν θα λέγαμε αρκετά τους επενδυτές.
Οι μετοχές της Qualcomm, της οποίας το 10% των εσόδων προέρχεται από πωλήσεις προς την Huawei, υποχώρησαν κατά 4% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Lumentum η οποία κατασκευάζει οπτικά βλέπει το 15% των εσόδων της να χάνεται και βυθίζει την μετοχή της επίσης κατά 12% ενώ αρνητικά κλείνουν και οι μετοχές άλλων Αμερικανικών εταιρειών όπως οι Qorvo, Skyworks Solutions, Xilinx κλπ οι οποίες φυσικά συνεργάζονται στενά με την Huawei.
Η εμμονή της κυβέρνησης Τραμπ με την Huawei εγείρει και άλλα ερωτήματα καθώς η απόφαση αυτή έρχεται την στιγμή που η κινεζική εταιρεία έχει προσπεράσει ήδη την Apple στην λίστα των κατασκευαστών, σφυροκοπάει την Samsung για την πρώτη θέση ενώ ταυτόχρονα είναι και ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του 5G με 25 ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια στην Ευρώπη και άλλα 10 στην Μέση Ανατολή.
To «America First» του Τραμπ σε όλο του το μεγαλείο ή απλά μια γκάφα μεγατόνων η οποία θα ξεκινήσει μια αλυσιδωτή εμπορική αντίδραση από την Κίνα η οποία μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει χιλιάδες εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της;
Κάτι μας λέει ότι σύντομα θα έχουμε τις απαντήσεις που θέλουμε…