Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε τα σχέδιά του να ψηφιοποιήσει ολόκληρη τη μόνιμη συλλογή του, η οποία συνολικά ξεπερνά τα οκτώ εκατομμύρια κομμάτια, όπως αναφέρει το ARTNews. Το μουσείο ανακοίνωσε την κίνηση αυτή ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αύξηση της ασφάλειας και της πρόσβασης του κοινού. Τον Αύγουστο, το μουσείο ανέφερε την κλοπή χιλιάδων κομματιών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.500 ιστορικών αντικειμένων, οπότε αυτή η ανακοίνωση είναι πιθανότατα απάντηση σε αυτό.
Το έργο θα απαιτήσει την τεκμηρίωση και το ανέβασμα περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων εγγραφών και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περισσότερα από πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί, οπότε θα περάσετε υπέροχα περιδιαβαίνοντας μια εικονική εκδοχή του μουσείου κάποια στιγμή το 2029. Η ψηφιοποίηση είναι επίσης μια δαπανηρή διαδικασία, η οποία υπήρξε ένα από τα κύρια εμπόδια όταν πρόκειται για αυτά τα έργα. Το Βρετανικό Μουσείο θα δαπανήσει συνολικά 12,1 εκατομμύρια δολάρια για τη διαδικασία.
“Είναι πεποίθησή μου ότι η πιο σημαντική απάντηση στις κλοπές είναι η αύξηση της πρόσβασης, διότι όσο καλύτερα είναι γνωστή μια συλλογή -και όσο περισσότερο χρησιμοποιείται- τόσο πιο γρήγορα γίνονται αντιληπτές οι όποιες απουσίες”, δήλωσε ο προσωρινός διευθυντής του μουσείου Μαρκ Τζόουνς.
Παρά το γεγονός ότι η προαναφερθείσα κλοπή είναι το κύριο κίνητρο πίσω από το έργο ψηφιοποίησης, το μουσείο χρησιμοποιεί επίσης αυτή την ανακοίνωση για να αποκρούσει τα αιτήματα επαναπατρισμού για την επιστροφή των αντικειμένων. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε στην Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του βρετανικού κοινοβουλίου ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης ως απάντηση σε αυτά τα αιτήματα, λέγοντας ότι το μουσείο διαθέτει έναν “αρκετά καλό ιστότοπο” που προσφέρει ψηφιακή πρόσβαση “ακόμη και αν δεν μπορείτε να το επισκεφθείτε”. Ωστόσο, το μουσείο δεν διαθέτει επί του παρόντος τα χρήματα για να ολοκληρώσει το έργο, αν και ορκίζεται να συγκεντρώσει τα κεφάλαια μέσω ιδιωτών επενδυτών και όχι ζητώντας από τους φορολογούμενους ή τη βρετανική κυβέρνηση. Το μουσείο έχει ήδη ψηφιοποιήσει τη μισή συλλογή του στο πλαίσιο ενός έργου που ξεκίνησε το 2020.
Μιλώντας για το 2020, οι πρώτες μέρες του Covid ανάγκασαν πολλά μουσεία να επισπεύσουν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης. Το Μουσείο Grammy ψηφιοποίησε ολόκληρο το αρχείο του και πολλά ιδρύματα με έδρα τη Νέα Υόρκη ακολούθησαν το παράδειγμά του.