Προσπάθησαν και άλλοι να εκθρονίσουν τα Android και iOS αλλά δυστυχώς όλα αυτά τα μικρά πραξικοπήματα απέτυχαν παταγωδώς. Τώρα ήρθε η σειρά της Huawei να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης, και μένει απλά να δούμε αν η τύχη αλλά και ο λαός θα πιστέψουν σε αυτήν.
Το λειτουργικό HarmonyOS βέβαια έχει ένα πλεονέκτημα που δεν είχαν οι προηγούμενοι «επαναστάτες». Φυσικά μιλάμε για την πολυπόθητη βάση χρηστών, η οποία μάλιστα στην περίπτωση της κινεζικής εταιρείας είναι και ιδιαίτερα μεγάλη και ενεργή.
Έτσι σύμφωνα με την Huawei το νέο HarmonyOS 2.0 ήδη μερικές ημέρες μετά την παρουσίασή του μετράει περισσότερους από 10 εκατομμύρια χρήστες!
Θα μου πείτε, καλά..στην Κίνα έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν οι υπηρεσίες της Google οπότε λογικό είναι να υπάρχουν ήδη τόσοι πολλοί χρήστες και θα έχετε δίκιο.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πραγματικά χρειαζόμαστε κάτι καλύτερο από το δίπολο των Android και iOS κάτι που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς.
Το HarmonyOS δεν είναι απλά ένα OS για τα κινητά, αλλά μια ενιαία πλατφόρμα που φιλοδοξεί να ενοποιήσει για πρώτη φορά κινητά, tablet, τηλεοράσεις, wearables και Internet of Things συσκευές.
Μάλιστα θέλει να το κάνει αυτό φέρνοντας εντυπωσιακές νέες λειτουργίες και άψογη συνδεσιμότητα, κρατώντας όμως ένα οικείο περιβάλλον για τους χρήστες. Κάτι δηλαδή που να θυμίζει τα Android και IOS που έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εποχής μας.
Αλήθεια πρόσεξε κανείς ότι στο event του HarmonyOS η Huawei παρουσίασε νέα tablet και smartwatch αλλά κανένα κινητό;
Το HarmonyOS στο ντεμπούτο του έβαλε στο στόχαστρο τα tablet και τα wearables, και κατά την γνώμη μου ήταν μια κίνηση ματ από πλευράς Huawei.
Είναι γνωστό ότι το Android είναι μακράν το χειρότερο λειτουργικό για ένα tablet, και σίγουρα χειρότερο από το iPad OS. Βλέπετε δεν είναι σχεδιασμένο για μεγάλες οθόνες, κάτι που κάνει ακόμη και τα καλύτερα tablet να μην είναι τίποτα άλλο από υπερμεγέθη κινητά. Καμία λειτουργικότητα και φυσικά καμία πιθανότητα να κάνει ο επαγγελματίας σωστά την δουλειά του με αυτά.
Στα wearables από την άλλη, το γνωστό WearOS της Google είναι μεν φιλικό αλλά οι συσκευές που το χρησιμοποιούν έχουν απογοητευτική αυτονομία μπαταρίας.
Το HarmonyOS έρχεται λοιπόν να διορθώσει τα προβλήματα σε αυτές τις κατηγορίες συσκευών και μάλιστα με εντυπωσιακά καλό τρόπο.
Μια ματιά στα νέα MatePad 11, MatePad Pro 10.8 και MatePad 12.6 αποκαλύπτει ένα πραγματικά εντυπωσιακό MatePad UI το οποίο δανείζεται στοιχεία από το iPad OS της Apple αλλά και από τα Windows 10!
Έτσι εκτός από την μπάρα με τις συντομεύσεις στην κάτω πλευρά της οθόνης έχουμε και την δυνατότητα με ένα απλό πέρασμα επάνω από τα εικονίδια να βλέπουμε αν οι εφαρμογές είναι ανοικτές ή ακόμη και άλλες πληροφορίες. Το άνοιγμα πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα είναι απλό και έτσι επιτέλους υπάρχει η δυνατότητα ο επαγγελματίας να κάνει πραγματική δουλειά χρησιμοποιώντας πολλαπλές ανοικτές εφαρμογές.
Η μεγάλη οθόνη των MatePad τα φέρνει πιο κοντά και στα laptop με ChromeOS. Έγτσι μπορείτε ταυτόχρονα να κάνετε μια τηλεδιάσκεψη, να κρατάτε σημειώσεις στα Google Docs αλλά και να ανεβάζετε βίντεο στο YouTube, κάτι που φυσικά δεν θα μπορούσατε να διανοηθείτε να κάνετε σε ένα κινητό.
Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η Huawei διάβασε καλά το μάθημά της, βρήκε τις αδυναμίες που υπάρχουν στις προτάσεις του ανταγωνισμού και προσπάθησε όχι απλά να τις διορθώσει αλλά να τις πάει στο επόμενο επίπεδο.
Στα κινητά φυσικά η δουλειά είναι αρκετά πιο δύσκολη. Ρωτήστε τα BlackBerry OS, Symbian, WebOS και Windows Phone και θα σας το επιβεβαιώσουν.
Θα καταφέρει σε αυτή την κατηγορία το HarmonyOS ότι δεν κατάφεραν στο παρελθόν οι άλλοι; Ουδείς γνωρίζει, αλλά οι πιθανότητες είναι σίγουρα υπέρ της.
Θυμηθείτε ότι η Huawei κατάφερε από την «ανυπαρξία» το πρόσφατο 2013 να γίνει ο βασιλιάς των κινητών τηλεφώνων, και αν δεν υπήρχαν οι -εκ των ΗΠΑ- τρικλοποδιές κανείς δεν θα μπορούσε να σταματήσει την ξέφρενη πορεία της.
Έτσι, με την σωστή δουλειά και την αδιαμφισβήτητη τεχνογνωσία της η Huawei μπορεί να κάνει άλλο ένα μικρό θαύμα. Και γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, και εμείς οι τελικοί χρήστες ελπίζουμε σε αυτό το θαύμα γιατί μαντέψτε ποιος είναι αυτός που στο τέλος θα απολαμβάνει την συνδεσιμότητα αλλά και την παραγωγικότητα που υπόσχεται να φέρει το HarmonyOS!