Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
Σύνοψη αξιολογήσεων
Η δημοφιλής μεσαία κατηγορία κινητών ανήκει δικαιωματικά στα κινεζικά brands τα οποία έχουν καταφέρει να προσφέρουν high end specs σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Μάλιστα με τον ίδιο τρόπο έχουν αρχίσει να αναρριχώνται και να κόβουν πωλήσεις από τους μεγάλους και στην high end κατηγορία συσκευών.
Η Samsung είναι ένας από τους κατασκευαστές που είδαν τις πωλήσεις τους στην μεσαία κατηγορία να μειώνονται δραματικά και η απάντησή της άργησε μεν αλλά ήρθε.
Μια εντελώς ανανεωμένη σειρά «Α» η οποία περιλαμβάνει προσιτές συσκευές όπως τα Α10, Α20 και Α40, τα υπέροχα value for money A50 και Α70 αλλά και το upper midrange Α80 για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.
Σχεδίαση μοναδική, ποιότητα εξαιρετική!
Ο Dj Koh της Samsung είχε δηλώσει ότι οι διαφορές ανάμεσα στα flagship και τα κινητά μεσαίας κατηγορίας θα γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτες. Όταν κρατήσετε το A80 για πρώτη φορά στο χέρι σας θα καταλάβετε αμέσως την δήλωση αυτή. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από γυαλί και μέταλλο, και δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας που περιμένεις από ένα flagship κινητό. Στο χέρι δίνει την αίσθηση της στιβαρής κατασκευής ενώ και το βάρος στα 220 γραμμάρια είναι αρκετά υψηλό.
Η σχεδίαση ξεφεύγει αρκετά από τις γραμμές που μας έχει συνηθίσει η Samsung κάτι ιδιαίτερα θετικό.
Μέχρι σήμερα έχουμε δει μεγάλα και μικρά notch, puch hole, dewdrop και γενικότερα κάθε είδους ευφυή ή χαζή ιδέα με στόχο πάντα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναλογία οθόνης προς σώμα στην πρόσοψη. Στο Α80 η Samsung επέλεξε την λύση της all screen σχεδίασης κάτι που κατάφερε φτιάχνοντας έναν πτυσσόμενο – και αρκετά περίεργο – μηχανισμό για την κάμερα.
Άλλα προβλήματα όπως το ακουστικό και το fingerprint scanner βρήκαν επίσης λύσεις με την εφαρμογή τεχνολογίας που βρίσκουμε σε κορυφαία κινητά. Για τις συνομιλίες φροντίζει μια παλλόμενη οθόνη ενώ το δαχτυλικό αποτύπωμα βρίσκεται μέσα στην οθόνη!
Μεγάλη AMOLED χωρίς notch, τι να μην σου αρέσει;
Στις 6,7 ίντσες η οθόνη είναι απλά φανταστική ενώ σχεδόν χωρίς καθόλου πλαίσια αλλά και χωρίς κανενός είδους notch είναι το όνειρο κάθε λάτρη των multimedia και του gaming.
Η οθόνη είναι φυσικά AMOLED, έχει ανάλυση 1080×2400, 393ppi και 20:9 aspect ratio. Η φωτεινότητα που μετρήσαμε ήταν 406 nits τα οποία εκτοξεύτηκαν στα 600+ nits στο αυτόματο mode με direct φωτισμό από τον ήλιο. Μας άρεσε ιδιαίτερα η απόδοσή της, αλλά είναι αλήθεια ότι δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από οθόνη AMOLED της Samsung.
Κάμερα ευκίνητη!
Διπλή η κάμερα του A80 ή τριπλή αν μετράτε το ToF module σαν κάμερα. Ο κύριος αισθητήρας έχει ανάλυση 48MP και όπως μάθαμε από την Samsung σε κάποιες συσκευές θα είναι «μαμά» σε άλλες θα την κατασκευάζει η Sony άρα… δεν θα είναι «μαμά» όπως λέει και το δημοφιλές άσμα.
Όλη η διάταξη βρίσκεται επάνω σε έναν slide μηχανισμό. Όταν ανεβαίνει ο μηχανισμός αυτός περιστρέφεται το module με τις κάμερες και έτσι η κύρια κάμερα γίνεται selfie cam.
Η λειτουργία είναι εντυπωσιακή και ενδείκνυται για να πουλάτε «μούρη» στην παρέα, αλλά στην πράξη δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Πρώτα από όλα επιβαρύνει αρκετά το βάρος και τον όγκο της συσκευής, έπειτα κάνει την αδιαβροχοποίηση αδύνατη ενώ δημιουργεί και μια ανασφάλεια για τη αντοχή του μηχανισμού στον χρόνο. Θα μας πείτε «θέλετε καινοτομία χωρίς ρίσκο;» και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Όχι λοιπόν δεν θα γκρινιάξουμε άλλο και θα συμφωνήσουμε ότι είναι κάτι το διαφορετικό και φυσικά καλοδεχούμενο!
Δίπλα από τον κύριο αισθητήρα των 48MP υπάρχει ένας 8ΜP ο οποίος βρίσκεται πίσω από έναν υπέρ ευρυγώνιο φακό ενώ την διάταξη κλείνει η ToF κάμερα για τον υπολογισμό του βάθους. Δυστυχώς καμία από τις κάμερες δεν έχει OIS κάτι που έχουμε δει σε πολύ πιο οικονομικές συσκευές όπως το Motorola One Vision, ενώ περιοριστικό είναι και το f /2.0 το οποίο δεν βοηθάει ιδιαίτερα στις νυχτερινές λήψεις.
Σε καλό φωτισμό οι φωτογραφίες που πήραμε ήταν καλές αλλά δεν μας εντυπωσίασαν. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το A80 κοστίζει 700 ευρώ και με κάτι τις παραπάνω μπορεί κανείς να επιλέξει το Huawei P30 το οποίο έχει απλά απίθανες φωτογραφικές δυνατότητες.
Οι παραπάνω λήψεις έγιναν σε απόλυτο σκοτάδι. Στην αριστερή εικόνα έχουμε κανονική λήψη ενώ στην δεξιά έγινε χρήση του Night Mode. Τα αποτελέσματα είναι ορατά αλλά δεν εντυπωσιάζουν.
Στο μενού θα βρείτε και Night mode το οποίο όμως επίσης δεν έχει την απόδοση που περιμέναμε. Σαφώς και βελτιώνει τις προβληματικές λήψεις, αλλά και πάλι μας άφησε μια λίγο πικρή γεύση καθώς περιμέναμε κάτι πιο εντυπωσιακό. Οι λήψεις με τον υπέρ ευρυγώνιο φακό είναι αρκετά καλές αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα auto focus ενώ υπάρχει και αρκετή παραμόρφωση στις άκρες του κάδρου.
Στον τομέα του βίντεο υπάρχει η δυνατότητα λήψης αρχείων σε ανάλυση 4K, αλλά χωρίς κάποια σταθεροποίηση θα πρέπει να έχετε χέρι καρδιοχειρούργου για να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ποιότητα εικόνας πάντως είναι καλή, με όμορφα χρώματα και μπόλικη λεπτομέρεια όσο ο φωτισμός είναι καλός.
Η δύναμη της μεσαίας τάξης!
Στο εσωτερικό της συσκευής δεν υπάρχει ο συνήθης ύποπτος ο επεξεργαστής Exynos. Εδώ έχουμε έναν Snapdragon 730 ο οποίος προσφέρει και αρκετά καλές επιδόσεις. Τον επεξεργαστή πλαισιώνουν 8GB RAM και 128GB εσωτερικής μνήμης αλλά προσοχή, εδώ δεν υπάρχει θύρα microSD οπότε αυτή είναι και η μοναδική μνήμη που θα έχετε στην διάθεσή σας και στο μέλλον.
Σε όλες τις δοκιμές μας δεν διαπιστώσαμε κολλήματα ή περιττές καθυστερήσεις, κάτι που δείχνει τις δυνατότητες του Snapdragon 730. Βέβαια στα 700 ευρώ μπορεί κανείς να βρει κινητά με ταχύτερους επεξεργαστές (ακόμη και με Snapdragon 855), αλλά και ο 730 είναι αρκετά ικανός να ανταπεξέλθει σε απαιτητική χρήση. Τέλος η μπαταρία που υπάρχει στο εσωτερικό έχει χωρητικότητα 3700mAh. Λίγο μικρότερη δηλαδή από ότι θα περίμενε κανείς από ένα κινητό με τις διαστάσεις και το βάρος του Α80. Οι υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια που έχει η μεγάλη οθόνη, ο επεξεργαστής αλλά και ο μηχανισμός της κάμερας μειώνουν αρκετά την αυτονομία του κινητού. Έτσι την μια ημέρα την έχετε σίγουρη αλλά μην ζητήσετε κάτι παραπάνω.
Τελευταίες σκέψεις
Η Samsung πραγματικά κατάφερε να θολώσει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην μεσαία και την premium κατηγορία. Από την μια έχουμε κορυφαία ποιότητα κατασκευής, εξαιρετική οθόνη, όμορφο design και ένα πρωτότυπο μηχανισμό για τις κάμερες. Από την άλλη όμως υπάρχει ένα υψηλό κόστος, μέτρια απόδοση σε φωτογραφία και βίντεο και αρκετά μικρή αυτονομία μπαταρίας. Σε ποιον απευθύνεται λοιπόν το κινητό αυτό; Μα φυσικά σε όποιον αναζητά την μοναδικότητα και έχει σαν moto του το «Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος!».
TIMH: 699€