Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
Σύνοψη αξιολογήσεων
Τα τρία τελευταία χρόνια, η Realme κατάφερε να σκαρφαλώσει στο Top 10 των κορυφαίων κατασκευαστών smartphone. Αυτό το κατάφερε με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, αλλά και μια εντυπωσιακά καλή γκάμα συσκευών οι οποίες ξεχωρίζουν για το εξαιρετικό value for money που προσφέρουν.
Σχεδόν 6 μήνες μετά την παρουσίαση της επιτυχημένης σειράς Realme 7 η εταιρεία φέρνει τα Realme 8 και Realme 8 Pro, δυο συσκευές που φιλοδοξούν να συνεχίσουν την καλή πορεία της εταιρείας, αλλά και να γίνουν οι απόλυτες επιλογές στην μεσαία κατηγορία.
Σήμερα θα μιλήσουμε για το Realme 8 Pro, ένα κινητό που θέλει να βρει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στις επιδόσεις, τον εξοπλισμό και το χαμηλό κόστος. Αν σκέφτεστε ότι έχει δύσκολο έργο η Realme δεν έχετε άδικο. Είναι σκληρός ο ανταγωνισμός σήμερα, ρωτήστε και την LG που σήκωσε τα χέρια ψηλά και θα σας το επιβεβαιώσει.
Η Realme όμως δεν έστειλε το 8 Pro στον πόλεμο χωρίς εφόδια. Το αντίθετο, μιας και στον εξοπλισμό του υπάρχει μια εξωφρενικά μεγάλη κάμερα ανάλυσης 108MP, υπέροχη οθόνη Super AMOLED, υπέρ ταχεία φόρτιση η οποία είναι πιο εξελιγμένη και γρήγορη ακόμη και από αυτή που έχουμε δει σε ναυαρχίδες μεγάλων κατασκευαστών και μια τιμή (299€) η οποία είναι πραγματικά ελκυστική.
Σχεδίαση και Ποιότητα
Δύο είναι τα διαθέσιμα χρώματα για το Realme 8 Pro, το μαύρο που έχω στα χέρια μου και το «Infinite Blue». Προσωπικά λάτρεψα την μαύρη έκδοση η οποία φέρνει περισσότερο προς το Gun Metal και δείχνει ιδιαίτερα όμορφο στο κινητό. Η πλάτη είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, κάτι αναμενόμενο για την κατηγορία αλλά το ματ φινίρισμα είναι εξαιρετικό και έχει την υφή αμμοβολής η οποία προσφέρει άριστο κράτημα και – το σημαντικότερο- δεν γεμίζει δαχτυλιές.
Κυρίαρχα στοιχεία στην πλάτη είναι το μεγάλο module της κύριας κάμερας με τους τέσσερις φακούς, και το ακόμη τεραστιότερο σλόγκαν «Dare to Leap» της Realme. Ανεξάρτητα από το αν σας αρέσει ή όχι, είναι αλήθεια ότι τα γυαλιστερά γράμματα το κάνουν να ξεχωρίζει και στο κάτω κάτω τις δύσκολες εποχές που διανύουμε λίγη έμπνευση δεν κάνει κακό.
Η πλάτη δένει με όμορφες καμπύλες με το πλαίσιο, το οποίο επίσης δείχνει ποιοτικό και ιδιαίτερα ανθεκτικό. Στην πρόσοψη βρίσκουμε μια οθόνη 6,4 ιντσών, η οποία είναι επίπεδη με μικρά πλαίσια και στην επάνω αριστερή της πλευρά έχει και την τύπου punch hole selfie κάμερα.
Στην αριστερή πλευρά του πλαισίου έχουμε το slot για τις κάρτες SIM και την μνήμη, δεξιά τα πλήκτρα ενεργοποίησης και ρύθμισης ήχου ενώ στην κάτω πλευρά υπάρχει το μοναδικό ηχείο της συσκευής, η θύρα USB-C και η υποδοχή 3,5mm για τα ακουστικά.
Οθόνη
Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικά ατού της συσκευής. Μιλάω φυσικά για την οθόνη Super AMOLED η οποία έχει διαγώνιο 6,4 ιντσών και ανάλυση 1080×2400. Η οθόνη αυτή προσφέρει πραγματικά εντυπωσιακή ποιότητα απεικόνισης και υποστηρίζει λειτουργία Always On, χρωματική γκάμα DCI-P3 και αναπαραγωγή HDR10 (σε κάποιες εφαρμογές).
Η ταχύτητα ανανέωσης της οθόνης μένει στα 60Hz, αλλά είναι αλήθεια ότι επειδή μιλάμε για AMOLED δεν με ενόχλησε ιδιαίτερα το γεγονός αυτό. Βλέπετε στο τέλος τέλος προτιμώ μια καλή οθόνη AMOLED παρά μια LCD με γρηγορότερο ρυθμό ανανέωσης. Έτσι έχουν αποφασίσει τα ματάκια μου μετά από χρόνια δοκιμών. Πάντως η Realme έχει ρυθμίσει το panel με sampling rate στα 180Hz, κάτι που είναι σωτήριο για όσους ασχολούνται με το gaming.
Η φωτεινότητά της είναι καλή για την κατηγορία ενώ και κάτω από τον έντονο ελληνικό ήλιο δεν αντιμετώπισα πρόβλημα ευκρίνειας.
Υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις να φέρει κανείς την οθόνη στα μέτρα του, ενώ θα βρείτε και τρία modes (Brilliant- Vivid – Gentle) για την χρωματική απόδοση. Τέλος η οθόνη κρύβει και το σύστημα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, το οποίο είναι αλήθεια ότι λειτούργησε αρκετά καλά σε όλες μου τις δοκιμές.
Α να μην ξεχάσω..την προστασία της οθόνης αναλαμβάνει το Asahi Dragontail Glass ενώ υπάρχει και μια προ εγκατεστημένη μεμβράνη.
Software και Εμπειρία χρήσης
Το 8 Pro είναι το πρώτο κινητό της Realme που έρχεται με προ εγκατεστημένο το νέο Realme UI 2.0. Το interface είναι εξαιρετικό και προσφέρει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης.
Έτσι μπορείτε να παίξετε με τα widgets, να αλλάξετε τα εικονίδια και τα χρώματα τους, να διαλέξετε Dark mode, να επιλέξετε κλείδωμα με διπλό χτύπημα στην οθόνη και άλλα πολλά. Η σχεδίαση του interface είναι λιτή και όμορφη χωρίς περιττές «φιοριτούρες» ενώ και εδώ υπάρχει και η έξυπνη κρυμμένη μπάρα για την γρήγορη πρόσβαση σε αγαπημένες εφαρμογές. Φυσικά πίσω από το όμορφο Realme UI 2.0 υπάρχει το Android 11.
Επιδόσεις
Μέσα στο 8 Pro βρίσκουμε τον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 720G, τον ίδιο ακριβώς δηλαδή που είχαμε βρει και στο προηγούμενο Realme 7 Pro. Σίγουρα η Realme θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιο ταχύτερο chip, αλλά η επιλογή αυτή είναι σίγουρο ότι έγινε για να κρατηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Τον επεξεργαστή συνοδεύουν 8GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου, κάτι που σίγουρα κάνουν αρκετά καλύτερα τα πράγματα. Το κινητό ανταποκρίνεται σβέλτα σε καθημερινή χρήση, ενώ ο 720G τα καταφέρνει μια χαρά ακόμη και στα δύσκολα. Δοκίμασα παιχνίδια, είδα τις αγαπημένες μου ταινίες και έκανα multitasking χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ενώ το καλύτερο είναι ότι το κινητό κρατάει σταθερή απόδοση και προπάντων δεν θερμαίνεται ιδιαίτερα.
Βέβαια ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει να περνάει σε ταχύτερους επεξεργαστές, κάτι που σίγουρα βλέπει η Realme και θα βελτιώσει στις επόμενες συσκευές της.
Κάμερες
Εδώ βρίσκεται και η πραγματική δύναμη του Realme 8 Pro. Στην κύρια κάμερα της συσκευής βρίσκουμε τον αισθητήρα ISOCELL HM2 της Samsung ο οποίος έχει ανάλυση 1080MP και διαφημίζει και το 3x zoom χωρίς απώλεια στην ποιότητα της εικόνας. Ο αισθητήρας αυτός έχει διάφραγμα f /1.9 και χρησιμοποιεί τεχνική pixel binning στην οποία 9 pixels ενώνονται για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου. Το αποτέλεσμα είναι εικόνες ανάλυσης 12MP, ενώ η επεξεργασία εικόνας της Realme μπορεί να πάρει 8 φωτογραφίες και μέσω αλγόριθμου να δημιουργήσει μια εικόνα με σαφώς βελτιωμένη ευκρίνεια. Οι εικόνες που πήρα από την κύρια κάμερα την ημέρα είναι ιδιαίτερα καλές για την κατηγορία.
Ενεργοποιώντας την λειτουργία AI τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα μιας και αναγνωρίζονται τα αντικείμενα φωτογράφησης και ρυθμίζονται αυτόματα οι παράμετροι. Υπάρχει και η δυνατότητα λήψης στην πλήρη ανάλυση των 108MP αλλά πραγματικά δεν βρίσκω τον λόγο για να το χρησιμοποιήσει κανείς.
Επόμενη κάμερα είναι η υπέρ ευρυγώνια των 8MP. Η ανάλυση εδώ δεν είναι η καλύτερη δυνατή ενώ υπάρχει και σημαντική πτώση στο δυναμικό εύρος. Φυσικά για casual φωτογραφήσεις δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, και το εφέ του ευρυγώνιου φακού κάνει τις λήψεις αρκετά δραματικές.
Η 3η κάμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για λήψεις macro και έχει ανάλυση 2MP. Έχω πει ξανά στο παρελθόν ότι έχει την πλάκα της, αλλά η χρησιμότητά της είναι περιορισμένη. Πάντως οι κοντινές που δοκίμασα ήταν αρκετά καλές οπότε ετοιμαστείτε για λουλουδάτες macro μιας και ήρθε η Άνοιξη.
Αρκετά ικανοποιημένος έμεινα και από το Night mode του Realme 8 Pro. Η χρήση του κάνει σίγουρα την διαφορά στις σκοτεινές λήψεις αν και παρατήρησα μια κάπως πιο soft υφή στις εικόνες. Πάντως με το Night mode θα τραβήξετε καλές φωτογραφίες τόσο από την κύρια κάμερα των 108MP όσο και από την ευρυγώνια 8άρα.
Καλά τα πράγματα και στον τομέα του βίντεο. Εδώ έχουμε λήψη σε ποιότητα 4K στα 30 fps για τον μεγάλο αισθητήρα και 1080p στα 30/60fps για την ευρυγώνια κάμερα. Δεν υπάρχει οπτικό σύστημα σταθεροποίησης, αλλά το ηλεκτρονικό που υπάρχει λειτουργεί άψογα και κάνει μεγάλη διαφορά.
Η ποιότητα εικόνας στα 4Κ είναι απλά εξαιρετική. Υπάρχει λεπτομέρεια και όμορφα χρώματα ενώ ο θόρυβος είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ένα κλικ πιο χαμηλά βρίσκεται η εικόνα σε 1080p καθώς παρατήρησα απόκλιση στα χρώματα και μείωση της λεπτομέρειας.
Συνολικά θα έλεγα ότι η απόδοση από την κύρια κάμερα του Realme 8 Pro συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες που έχω δει σε αυτή την κατηγορία τιμής, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει πετύχει τον σκοπό της.
Αυτονομία και φόρτιση
Η Realme φημίζεται για την ταχεία φόρτιση με την οποία εξοπλίζει τα κινητά της. Έτσι εδώ έχουμε φόρτιση στα 50W ενώ μέσα στην συσκευασία υπάρχει ένας φορτιστής 65W ο οποίος έχει την δύναμη να φορτίσει ακόμη και laptop με θύρα USB-C!
Σύμφωνα με την εταιρεία το κινητό μπορεί να φορτίσει την μπαταρία των 4500mAh μέσα σε 47 λεπτά. Αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα καθώς στις δοκιμές μου το κινητό κατάφερε να πάει από το 10% στο 50% μέσα σε 15 μόλις λεπτά, ενώ χρειάστηκε άλλα 20 λεπτά για το 90%. Συνολικά μέτρησα 49 λεπτά για το 100% της φόρτισης.
Η μπαταρία προσφέρει άριστη αυτονομία, κάτι που φυσικά οφείλεται και στην καλή διαχείριση και τις χαμηλές απαιτήσεις που έχει ο Snapdragon 720G. Έτσι μετά από μια ημέρα εντατικής χρήσης με κλήσεις, αρκετό YouTube και λίγο gaming με βρήκε το βράδυ με 35% της μπαταρίας διαθέσιμο.
The Verdict
Το Realme 8 Pro είναι ένα άρτιο τηλέφωνο και θα σε κερδίσει με την όμορφη σχεδίασή του με την πρώτη ματιά. Όμως το κινητό αυτό δεν είναι μόνο «looks» καθώς έχει μια εξαιρετική κάμερα, όμορφη οθόνη, απίστευτα γρήγορη φόρτιση και θα τα καταφέρει ακόμη και στα δύσκολα χάρη στον σβέλτο επεξεργαστή Snapdragon 720G.
Το καλύτερο από όλα είναι φυσικά το χαμηλό του κόστος καθώς αν βιαστείτε θα το αποκτήσετε έναντι μόλις 299€. Αλήθεια τι άλλο να ζητήσεις σε αυτά τα χρήματα;