Η Γερμανία θέλει να αποκλείσει τη Huawei από την υποδομή του δικτύου 5G και οι κορυφαίοι τηλεπικοινωνιακοί φορείς της χώρας είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από την απόφαση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θέλει να αποκλείσει τους κινέζους κατασκευαστές δικτύων από την ανάπτυξη του 5G. Η χώρα φέρεται να προβαίνει σε αυτό το βήμα προκειμένου να “σταματήσει η αναστάτωση” στις υπηρεσίες και να μειώσει την εξάρτηση από τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Η με πιο απλά λόγια, θέλει να κάνει το «χατίρι» των ΗΠΑ οι οποίες θέλουν να γυρίσουν την Ευρώπη στην εποχή των σπηλαίων.
Στην πρόταση αναφέρεται ότι όλοι οι αναφερόμενοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πρέπει να αφαιρέσουν όλα τα κρίσιμα εξαρτήματα κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν στο δίκτυο 5G μέχρι το έτος 2026. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι εν λόγω τηλεπικοινωνιακοί φορείς πρέπει επίσης να αφαιρέσουν εξοπλισμό της Huawei από τα δίκτυα RAN και μεταφορών έως την 1η Οκτωβρίου 2026 και να κατεβάσουν το ποσοστό αυτών κάτω από το 25%.
Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς φυσικά άσκησαν σκληρή κριτική σε αυτή την κίνηση. Η Deutsche Telekon αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την προθεσμία ως “μη ρεαλιστική” ενώ ένας άλλος μεγάλος φορέας, η Telefonica Deutschland, δήλωσε ότι θα απαιτούσε αποζημίωση για να συμμορφωθεί με αυτή την εντολή. Η Telefonica ανέφερε ότι μπορεί ακόμη και να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης για να διεκδικήσει το κόστος όλων των διαδικασιών απομάκρυνσης. Ο Paolo Pescatore, αναλυτής της PP Foresight, δήλωσε ότι η απομάκρυνση του κινεζικού εξοπλισμού θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και χρόνο, θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του 5G και θα οδηγήσει σε υψηλότερες χρεώσεις υπηρεσιών. Το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να παρουσιάσει την προσέγγισή του στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά ενδέχεται να συναντήσει αρκετές αντιδράσεις. Εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.
Επί του παρόντος, η Huawei αντιπροσωπεύει περίπου το 59% του εξοπλισμού δικτύου 5G RAN στην Γερμανία όπως αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας συμβούλων τηλεπικοινωνιών Strand Consult. Ο Juergen Gruetzner, διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανικής ένωσης VATM, δήλωσε ότι η μετάβαση θα απαιτήσει 6-8 χρόνια για να αποφευχθεί το επιπλέον κόστος.
Η Huawei αντέδρασε επίσης σε αυτή την είδηση: “Μια τέτοια προσέγγιση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ψηφιακό μετασχηματισμό στη Γερμανία, θα εμποδίσει την καινοτομία και θα αυξήσει σημαντικά το κόστος κατασκευής και λειτουργίας για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων,”.