Το Καζακστάν έγινε διάσημο χάρη στον Μπόρατ, και αν είστε και εσείς από αυτούς που κάνουν αστεία με το πρώην Σοβιετικό κρατίδιο καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.
Βλέπετε το Καζακστάν αυτή την στιγμή βρίσκεται στην 25η θέση ανάμεσα σε 190 κράτη στην λίστα με τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις, έχει τεράστια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομία στην κεντρική Ασία. Μακάρι δηλαδή και στην Ελλάδα να τα πηγαίναμε τόσο καλά.
Εκτός από ξένους επενδυτές όμως το Καζακστάν έχει προσελκύσει και πολλούς κυνηγούς κρυπτονομισμάτων οι οποίοι έχουν βρει τον ιδανικό τόπο για τις τεράστιες «φάρμες» τους.
Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Το mining είναι μια ιδιαίτερα ενεργοβόρα διαδικασία και στο Καζακστάν οι τιμές του ρεύματος είναι ιδιαίτερα χαμηλές κάτι που αυξάνει το καθαρό κέρδος.
Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει κάπως μιας και ο κρατικός φορέας παροχής ηλεκτρικού η KEGOC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα τον τελευταίο καιρό σε τρία από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού λόγω της αυξημένης κατανάλωσης.
Η κατανάλωση αυτή προέρχεται από τις 50 περίπου πιστοποιημένες φάρμες κρυπτονομισμάτων αλλά και από τους χιλιάδες ιδιώτες οι οποίοι «σκάβουν» νυχθημερόν από σπίτια, καταστήματα και εργοστάσια.
Αυτό έχει προκαλέσει αρκετά black out στα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος τα οποία θα αναγκαστούν να μοιράσουν το ρεύμα με «δελτίο» στους επίδοξους miners. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα χρεώσει τους πιστοποιημένους miners περίπου 0,0023 δολάρια για κάθε κιλοβατώρα από το 2022. Η χρέωση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη μιας και η κυβέρνηση αναγκάζεται να αγοράσει ενέργεια από την Ρωσία ώστε να σταθεροποιήσει τα δίκτυα της.