Η κινεζική Baidu ετοιμάζει το δικό της ChatGPT, και μπαίνει και επίσημα στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης

31 Ιανουαρίου, 2023

Η Baidu είναι η κορυφαία μηχανή αναζήτησης της Κίνας και όπως φαίνεται ετοιμάζει την δική της νοημοσύνη, το δικό της ChatGPT.

Η είδηση, την οποία ανέφεραν πρώτα το Bloomberg και η Wall Street Journal, έστειλε την τιμή της μετοχής της Baidu να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της από τον Σεπτέμβριο.

Εκπρόσωπος της Baidu αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές. Αλλά δεν θα αποτελούσε έκπληξη το γεγονός ότι η Baidu, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, εντείνει τις προσπάθειές της για την κατασκευή του κινεζικού ισοδύναμου του ισχυρότερου σήμερα chatbot. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει το εργαλείο και πού βρίσκονται οι περιορισμοί του.

Μια κινητήρια δύναμη που διαμορφώνει την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία χρόνια είναι η άνοδος της ψηφιακής κυριαρχίας, η οποία αναφέρεται στην ικανότητα μιας χώρας να ελέγχει το δικό της “ψηφιακό πεπρωμένο” και μπορεί να περιλαμβάνει την αυτονομία σε κρίσιμο λογισμικό και υλικό στην αλυσίδα εφοδιασμού τεχνητής νοημοσύνης. Οι διάφορες απαγορεύσεις εξαγωγών και κυρώσεις από τις ΗΠΑ έχουν ωθήσει το Πεκίνο να ζητήσει περαιτέρω τεχνολογική ανεξαρτησία σε τομείς που κυμαίνονται από ημιαγωγούς έως τη βασική έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.


Το ChatGPT του OpenAI έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει δραματικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας όπως στην εκπαίδευση, την ενημέρωση και την βιομηχανία υπηρεσιών. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν να τραβήξει την προσοχή της Κίνας και να κάνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας να αναλογίζονται τρόπους με τους οποίους μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αυξήσει την παραγωγικότητα στο εσωτερικό
Η Κίνα θέλει φυσικά το δικό της ChatGPT, όχι μόνο για να εξασφαλίσει τον έλεγχο του τρόπου ροής των δεδομένων μέσω τέτοιων εργαλείων, αλλά και για να δημιουργήσει προϊόντα AI που κατανοούν καλύτερα την τοπική κουλτούρα και πολιτική.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το ρομπότ συνομιλίας της Baidu, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κάνει το ντεμπούτο του τον Μάρτιο, θα ενσωματωθεί πρώτα στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας. Αυτό υποδηλώνει ότι το chatbot θα παράγει κυρίως αποτελέσματα στα κινεζικά. Παρ’ όλα αυτά, το deep learning μοντέλο εκπαιδεύεται τόσο σε κινεζικές όσο και σε αγγλικές πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που συλλέγονται εκτός του Great Firewall, της περίπλοκης δηλαδή υποδομής λογοκρισίας του διαδικτύου της χώρας.

Εδώ είναι που τα πράγματα αποκτούν ενδιαφέρον. Όπως όλα τα άλλα κανάλια πληροφοριών στην Κίνα, το chatbot της Baidu θα υπόκειται αναμφίβολα στους τοπικούς κανονισμούς και κανόνες λογοκρισίας. Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε το πώς θα καταφέρει η Baidu να χειριστεί τους περιορισμούς που φέρνει η λογοκρισία χωρίς να περιορίσει την ελευθερία και την δημιουργικότητα στο bot της.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Baidu προσάρμοσε δουλειά που ανέπτυξε η Google το 2017 και την οποία έκανε open-sourced, έναν αλγόριθμο που έχει επίσης τροφοδοτήσει το ChatGPT. Πιθανότατα, όμως, υπάρχουν και άλλα βασικά κομμάτια ιδιόκτητων αλγορίθμων που έχει αποκτήσει ή αναπτύξει η Baidu και τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του chatbot της.

Digital visual of the Kunlun II AI Chip

Ένα άλλο πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει η Baidu είναι αυτό των κυρώσεων των ΗΠΑ εξαιτίας των οποίων οι κινεζικές εταιρείες έχουν χάσει την πρόσβαση σε προηγμένους ημιαγωγούς οι οποίοι τροφοδοτούν υπέρ υπολογιστές και μεγάλα κέντρα δεδομένων.
Η Baidu, ωστόσο, πιστεύει ότι η απαγόρευση των τσιπ έχει “περιορισμένη” επίδραση στην δουλειά που κάνει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Βραχυπρόθεσμα, η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει ένα καλό στοκ από τσιπ, ενώ για το μέλλον βασίζεται στο τσιπ Kunlun AI που έχει αναπτύξει η ίδια.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R