Η Ελλάδα για άλλη μια φορά κοσμεί τα πρωτοσέλιδα του Reuters, αυτή την φορά παρέα με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου οι οποίες έχουν κληθεί από την Google και κατηγορούνται για την παραγωγή λογισμικού κατασκοπείας που μολύνει και επηρεάζει τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο.
Ο γίγαντας της μηχανής αναζήτησης δήλωσε ότι πέντε εταιρείες από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία “επιτρέπουν τη χρήση επικίνδυνων εργαλείων hacking” και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της βιομηχανίας spyware (μέσω Reuters).
Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους προορίζονται για αποκλειστική χρήση από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά συχνά τα εργαλεία κατασκοπευτικού λογισμικού χρησιμοποιούνται για την κατασκοπεία των πολιτών. Πριν από λίγο καιρό, το spyware Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO έγινε πρωτοσέλιδο, αφού έγινε γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατασκοπεία πολλών ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπάρχουν πολλές ακόμη επιχειρήσεις εκτός από την NSO που “βοηθούν στη διάδοση της τεχνολογίας κατασκοπείας για κακόβουλες χρήσεις”, αναφέρει η έκθεση. Οι ερευνητές της ομάδας TAG της Google αναφέρουν:
Η ζήτηση από κυβερνητικούς πελάτες παραμένει ισχυρή και τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν το βαθμό στον οποίο οι εμπορικοί προμηθευτές spyware έχουν πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες hacking και spyware που αποδυναμώνουν την ασφάλεια του Διαδικτύου για όλους. Ο ιδιωτικός τομέας είναι πλέον υπεύθυνος για ένα σημαντικό μέρος των πιο εξελιγμένων εργαλείων που εντοπίζουμε.
Οι εταιρείες που κατηγορούνται για παραβίαση τηλεφώνων παρακάμπτοντας τα μέτρα ασφαλείας του iOS και του Android περιλαμβάνουν τις ιταλικές εταιρείες Cy4Gate, RCS Labs και Negg Group, την ελληνική εταιρεία Intellexa και την ισπανική Variston.
Ο ιστότοπος της Negg Group αναφέρει ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αλλά η Google δήλωσε ότι το λογισμικό της βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία ανθρώπων στην Ιταλία, τη Μαλαισία και το Καζακστάν.
Η Variston κατασκεύαζε λογισμικό που μόλυνε τα τηλέφωνα των χρηστών μέσω των προγραμμάτων περιήγησης Google Chrome, Mozilla Firefox ή των εφαρμογών iOS.
Όσο για την Intellexa τι να πούμε. Όλοι γνωρίζουμε για τα σκάνδαλα των παρακολουθήσεων στην χώρα μας.
Οι πέντε εταιρείες είτε δεν απάντησαν στο Reuters για σχολιασμό είτε δεν ήταν προσβάσιμες.