Ζούμε σε μια απίθανη τεχνολογική εποχή. Την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης των τεχνοεπιστημών και της άμεσης πληροφόρησης και της εύκολα προσβάσιμης γνώσης. Για αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα κινητά μας τηλέφωνα, αλλά και την ανάπτυξη των γρήγορων δικτύων επικοινωνίας.
Λέξεις όπως smartphone, τεχνητή νοημοσύνη, κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές και app stores μπήκαν στην καθημερινότητα και ενσωματώθηκαν τέλεια στον καθημερινό μας λόγο.
Ειδικά τα app stores, η πηγή δηλαδή εφαρμογών για τις φορητές μας συσκευές έκαναν δυναμική είσοδο στην τεχνολογική κουλτούρα και υποσχέθηκαν στους developers ένα τεράστιο και διψασμένο ακροατήριο για τις δημιουργίες τους. Ένα ακροατήριο που ανυπομονούσε να υιοθετήσει την ευχρηστία και την λειτουργικότητα που προσέφεραν οι κάθε είδους εφαρμογές.
Δυστυχώς όπως συμβαίνει και σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας, η εμπορευματοποίηση των οικοσυστημάτων εφαρμογών έφερε και περιορισμούς, συχνά εις βάρος των προγραμματιστών. Έτσι οι developers βρέθηκαν δεσμευμένοι να ακολουθούν τις αυστηρές πολιτικές των app stores. Μάλιστα τα 204 δισεκατομμύρια downloads το 2019 μετέτρεψαν τις εφαρμογές σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων και μοιραία οι προγραμματιστές άρχισαν να δέχονται ακόμη περισσότερες πιέσεις. Το αποτέλεσμα; Μα φυσικά η διάβρωση της ελευθερίας του δημιουργού, κάτι που δεν θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο.
Αναμενόμενα οι περιορισμοί στα δύο μεγάλα οικοσυστήματα (Android και iOS) έφεραν αντιδράσεις και γκρίνιες. Ποια είναι η λύση; Μα φυσικά τα ανοικτά οικοσυστήματα, μια λύση που πρότεινε πρώτη η Huawei στους developers! Η δημιουργία μάλιστα του Huawei AppGallery ήταν η πρώτη «επαναστατική» κίνηση από την εταιρεία, μια κίνηση που υπόσχεται περισσότερη ελευθερία και ανάπτυξη αλλά και μια επιπλέον εναλλακτική πρόταση στην τελματωμένη κατηγορία των app stores.
Τι είναι το AppGallery;
Μα φυσικά αυτό που ζητούσαν εδώ και χρόνια οι developers, και το οποίο το είχε υποσχεθεί μεν η Google για το Android αλλά ποτέ δεν έπραξε. Ένα ανοικτό κατάστημα εφαρμογών το οποίο μπορεί να διασφαλίζει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Το AppGallery «γεννήθηκε» τον Απρίλιο του 2018 και σε σύγκριση με άλλα stores είναι σε βρεφικό στάδιο. Παρόλα αυτά κατάφερε ένα μικρό θαύμα, καθώς σήμερα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχει φτάσει τους 460 εκατομμύρια χρήστες σε 170 χώρες!
Θέλετε ακόμη πιο εντυπωσιακά νούμερα; Το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα downloads εφαρμογών από το κατάστημα της Huawei έφτασαν τα 184 δισεκατομμύρια, ένα νούμερο εντυπωσιακό ακόμη και με τα υψηλά standards των άλλων stores.
Αυτό όμως που πραγματικά μετράει κατά την γνώμη μας είναι το γεγονός ότι τα κατεβάσματα αυτά έχουν γίνει με απόλυτη ασφάλεια των χρηστών, και βάζοντας την ιδιωτικότητά τους σε απόλυτη προτεραιότητα. Το μέλλον λοιπόν μοιάζει ιδιαίτερα λαμπρό ενώ το momentum που έχει αποκτήσει το Huawei AppGallery θα το βοηθήσει να καθιερωθεί στην συνείδηση και την προτίμηση των χρηστών.
Τι θα βρω στο AppGallery;
Εν συντομία τα πάντα. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα από τις γνωστές και αγαπημένες διεθνείς εφαρμογές, ενώ ταχεία ανάπτυξη γνωρίζει και η προσθήκη τοπικών εφαρμογών οι οποίες και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους χρήστες.
Έχετε στην διάθεσή σας 18 διαφορετικές κατηγορίες εφαρμογών οι οποίες θα καλύψουν αποτελεσματικά την ψυχαγωγία, την εργασία αλλά και το «every day use» όπως λένε και στο χωριό μας. Παιχνίδια, ειδήσεις, εκπαίδευση, επιχειρήσεις, κοινωνικά, πλοήγηση και μεταφορά, ταξίδια, lifestyle, φωτογραφία και βίντεο, χρηματοοικονομικά ή αHκόμη και ψώνια είναι μερικές μόνο από τις κατηγορίες εφαρμογών που υπάρχουν σε αφθονία μέσα στο AppGallery, ενώ το καλύτερο είναι ότι ακόμη και αυτή την στιγμή που γράφουμε τις γραμμές αυτές, οι κατηγορίες εμπλουτίζονται με νέες χρήσιμες εφαρμογές.
Και για Ελλάδα;
Η Huawei έχει κάνει σημαντική προσπάθεια να ευχαριστήσει και τους Έλληνες χρήστες οι οποίοι είναι αλήθεια ότι την έχουν στηρίξει από την αρχή της παρουσίας της στην χώρα.
Ήδη λοιπόν μέσα στο AppGallery ο χρήστης μπορεί να βρει τις δημοφιλέστερες εφαρμογές που βοηθούν στις μετακινήσεις, τις συναλλαγές, την διασκέδαση ή ακόμη και την αγαπημένη στους Έλληνες «μάσα»! Έτσι το efood είναι εδώ για να γεμίζει τα στομάχια σας με μερικά κλικ στην οθόνη του κινητού, το Taxiplon Passenger θα σας μεταφέρει στον προορισμό σας μιας και δεν θα μπορείτε να περπατήσετε από το πολύ φαΐ, το ParkAround θα σας βρει άμεσα θέση πάρκινγκ ενώ το e-fresh θα φέρει στο σπίτι τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ (μιας και τα lockdowns πάνε και έρχονται).
Πως είπατε; Αν είναι μόνο αυτές; Όχι βέβαια! Έρχονται οι εφαρμογές ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Χρυσή Ευκαιρία, Nova Go, ERTFlix και Viva.gr, καθώς και τα mobile apps των τραπεζών Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και πολύ σύντομα και της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα η συμμετοχή των τραπεζών στο AppGallery είναι και η απόδειξη της ασφάλειας και της αξιοπιστίας που προσφέρει η πρόταση της Huawei.
Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι η Huawei σε τοπικό επίπεδο στην χώρα μας έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς και συνεργασίες ώστε να μπορέσει να προσφέρει τεράστια οφέλη στον καταναλωτή μέσα από τις εφαρμογές. Ποια είναι αυτά τα οφέλη; Εκπτώσεις, επιστροφές χρημάτων, κουπόνια για δωρεάν κατανάλωση είναι μερικά μόνο από αυτά.
Και αν θελήσω κάτι που δεν βρίσκω στο AppGallery;
Ριλάξ αγαπημένοι μας αναγνώστες. Εδώ έρχεται για βοήθεια το φανταστικό Petal Search. Ένα εργαλείο αναζήτησης και το «καμάρι» της Huawei το οποίο θα σας βοηθήσει να βρείτε τα πάντα με δυο τρία κλικ στην οθόνη του κινητού ή του tablet σας.
Στην ουσία είναι σαν όλα τα εργαλεία αναζήτησης που έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, αλλά η Huawei το έχει «φιλοδωρήσει» με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά. Έτσι στις αναζητήσεις σας μπορείτε να βρείτε τα γνωστά καθημερινά, δηλαδή νέα, εικόνες ή βίντεο αλλά εδώ υπάρχει μια έκπληξη. Το Petal Search θα βρει και όλες τις εφαρμογές που θέλετε να εγκαταστήστε και φυσικά θα σας μεταφέρει εκεί που πρέπει για να τις εγκαταστήσετε! Μάλιστα από αναζήτηση Petal θα ειδοποιηθείτε και για πιθανές αναβαθμίσεις των εφαρμογών σας κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο. Και φυσικά το Petal Search έχει πιστοποιηθεί από το European Privacy Seal για συμμόρφωση με το GDPR και τηρεί αυστηρά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των πνευματικών δικαιωμάτων. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή.
Χτίζοντας ένα ανοικτό και ελεύθερο μέλλον
Σε λιγότερο από δύο δεκαετίες τα app stores από πολυτέλεια έγιναν η καθημερινή μας ανάγκη. Είναι ο μοναδικός μας τρόπος να προσωποποιήσουμε το κινητό τηλέφωνο και να το μετατρέψουμε σε ένα εργαλείο που καλύπτει όλες μας τις απαιτήσεις. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ένα ανοικτό οικοσύστημα είναι απαραίτητο. Η ελευθερία είναι η «τροφή» των developers αλλά και ο μοναδικός τρόπος να μπορέσουν να δημιουργήσουν εφαρμογές και λύσεις οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο συνδεδεμένο μέλλον.
Η Huawei έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο του «μπροστάρη» και πρωτοπόρου στην προσπάθεια αυτή, και μπορεί μεν να είναι μια «βρώμικη» δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Με την δημιουργία του AppGallery η Huawei δημιούργησε ένα πρότυπο συνεργασίας για ολόκληρη την βιομηχανία των εφαρμογών και να είστε σίγουροι οι «μεγάλοι» παρατηρούν με προσοχή όλες της τις κινήσεις!