Η τεχνητή νοημοσύνη ΑΙ είναι η πιο hot τεχνολογία στην φωτογραφία αυτή την στιγμή. Δεν έχε σημασία αν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη Sensei της Adobe η οποία έχει ενσωματωθεί στο Photoshop, ή οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί η CPU του κινητού μας για την λήψη φωτογραφιών, η AI έχει απίστευτη εξέλιξη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Κροπαρίσματα, χρωματισμοί, ρετούς…όλες οι παραδοσιακά δύσκολες και χρονοβόρες δουλειές στην επεξεργασία εικόνας έχουν γίνει απίστευτα απλές και γρήγορες. Η τεχνολογία όμως μπορεί με την ίδια ευκολία να διορθώσει αλλά και να καταστρέψει.
Οι κάμερες των κινητών για παράδειγμα έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ που τώρα πια είναι δύσκολο να τραβήξουμε μια κακή φωτογραφία. Η AI θα φροντίσει ο βαρετός ουρανός να γίνει πιο δραματικός, το ηλιοβασίλεμα να γίνει ονειρικό, το πρόσωπο της καλής μας καθαρό και χωρίς ρυτίδες και σημάδια. Δεν φτάνει μάλιστα που η AI του κινητού μας φροντίζει να μην υπάρχουν λάθη και ατέλειες, έπειτα έρχονται και εφαρμογές όπως η Pixelmator Photo 2 και Luminar AI οι οποίες θα προσθέσουν λίγη ακόμη τεχνητή νοημοσύνη για να αλλάξουν ακόμη περισσότερο τις φωτογραφίες μας.
Introducing Pixelmator Pro 2.0 from Pixelmator Team on Vimeo.
Μετά από όλη αυτή την «νοημοσύνη» πιστεύετε ότι θα υπάρχει έστω και μια μακρινή σχέση του τελικού αποτελέσματος με την αρχική εικόνα; Μήπως οδεύουμε προς ένα μέλλον όπου οι φωτογραφίες μας θα μοιάζουν ίδιες, και μάλιστα όχι μόνο ίδιες με τις υπόλοιπες δικές μας, αλλά ίδιες με τις φωτογραφίες όλων;
Μήπως όλη αυτή η αυτόματη παρέμβαση καταστρέψει όχι μόνο την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και την γενικότερη αντίληψή μας για το σωστό και φυσιολογικό;
Σύμφωνα με τον Chris Gouge, φωτογράφο του Petapixel ο κόστος δεν ενδιαφέρεται πια για την τέχνη, για την «ψυχή» της εικόνας. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την αισθητική και τι αν αυτό το εξωγήινο ηλιοβασίλεμα που μας ετοίμασε η τεχνητή νοημοσύνη θα τραβήξει Likes, καρδούλες και followers στα social media.
Η εποχή της AI
Σίγουρα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την επεξεργασία εικόνας έρχεται από τους αλγόριθμους deep fake, αλλά ακόμη και η «αθώα» επεξεργασία μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ζωή μας. Το Luminar AI για παράδειγμα μπορεί να αναλύσει ένα πορτραίτο και να το ρετουσάρει αυτόματα. Θα φτιάξει δηλαδή τα χείλη, θα βελτιώσει τις γραμμές του προσώπου, το χρώμα των ματιών και θα αφαιρέσει οποιαδήποτε ατέλεια στο δέρμα με ένα κλικ.
Γιατί όχι θα μου πείτε, θα γλυτώσω και χρόνο. Και πραγματικά δεν μπορώ να διαφωνήσω με αυτό. Απλά θα ρωτήσω και εγώ από την πλευρά μου… Και τι θα γίνει αν όλες οι φωτογραφίες γίνονται αυτόματα ίδιες; Γιατί μια υπέροχη τέχνη όπως η φωτογραφία θα πρέπει να προβατοποιηθεί και να χάσει την ομορφιά, την μοναδικότητα και ναι, και τον κόπο που απαιτεί για ένα σωστό αποτέλεσμα;
Δείτε για παράδειγμα τις παρακάτω εικόνες στις οποίες ο ουρανός έχει “διορθωθεί” από το Photoshop. Τώρα απλά σκεφτείτε ότι την δυνατότητα αυτή την έχετε και εσείς με την σουίτα της Adobe αλλά και εκατομμύρια άλλοι χρήστες στον κόσμο, και τότε ίσως καταλάβετε τον κίνδυνο ομογενοποίησης της τέχνης που έρχεται προς το μέρος μας.
Σίγουρα υπάρχουν και καλλιτέχνες που δεν βλέπουν κίνδυνο πίσω από την τεχνολογία όπως ο Hamish Gill ο οποίος έχει δηλώσει: «Οι άνθρωποι βελτιώνουν τις εικόνες από την αρχή της φωτογραφίας. Αν η τεχνολογία κάνει την ζωή μας ευκολότερη τότε είναι όλα μια χαρά».
Ήδη τα social media έχουν γεμίσει με copycats που αντιγράφουν οτιδήποτε γίνεται viral. Ειδικά στο Instagram αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία.
Η AI όμως αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση μπορεί να γίνει και ο καλύτερος φίλος του επαγγελματία. Μπορεί να μάθει τον τρόπο που δουλεύουμε και να αυτοματοποιήσει την διαδικασία αυτή, κάτι που θα μας εξοικονομήσει αρκετό χρόνο και ίσως χρήμα.
Φτάνει φυσικά να μην φτάσουμε στο σημείο που θα λέμε «Γιατί να χρησιμοποιήσω την δημιουργικότητά μου από την στιγμή που μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αποφασίσει για εμένα”.