Το “καθαρόαιμο” HarmonyOS Next της Huawei είναι έτοιμο για άμεση κυκλοφορία

17 Σεπτεμβρίου, 2024

Τώρα πια μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Huawei πριν μερικά χρόνια δεν κατάφεραν να την «σκοτώσουν» αλλά απλά να επιβραδύνουν τον ρυθμό της. Η Huawei εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση δίνοντας έμφαση και σε άλλες κατηγορίες συσκευών όπως τα wearables, τα PC και τα συστήματα ήχου, ταυτόχρονα εξέλιξε το δικό της λειτουργικό και τώρα κάνει την μεγάλη επιστροφή.

Η επιστροφή αυτή έγινε με δικούς της επεξεργαστές και μπόλικο hardware από την εγχώρια αγορά. Τα αποτελέσματα φαίνεται να την δικαιώνουν, καθώς τα κινητά που παρουσίασε είναι απλά από άλλον πλανήτη (βλέπε Pura 70, και το trifold Mate XT).
Τώρα όπως φαίνεται ήρθε η σειρά να απαγκιστρωθεί εντελώς από την αμερικανική εξάρτηση με την παρουσίαση του καθαρά δικού της OS του HarmonyOS Next!

Το λειτουργικό αυτό λοιπόν φαίνεται να είναι έτοιμο για παρουσίαση μέσα στον Σεπτέμβριο, και αυτό θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην προσπάθεια της εταιρίας να «τελειώσει» με το Android της Google. Σύμφωνα με αναφορές, ο Chen Xinxin, γενικός διευθυντής των βιομηχανικών λύσεων HarmonyOS, ανακοίνωσε την επερχόμενη κυκλοφορία στη Διεθνή Έκθεση Εμπορίου Υπηρεσιών της Κίνας στο Πεκίνο.

Το HarmonyOS Next, περιγράφεται ως μια «καθαρόαιμη» έκδοση του συστήματος, καθώς δεν θα υποστηρίζει πλέον εφαρμογές που βασίζονται στο Android, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Ο Chen τόνισε ότι η νέα πλατφόρμα αναπτύσσεται εξ ολοκλήρου στο εσωτερικό της εταιρείας, καθιστώντας την πλήρως ανεξάρτητη και αυτόνομη.

Επί του παρόντος, το HarmonyOS λειτουργεί σε περισσότερες από 900 εκατομμύρια συσκευές και η Huawei έχει προσελκύσει 2,54 εκατομμύρια προγραμματιστές, σύμφωνα με τον Chen. Για την περαιτέρω υποστήριξη της ανάπτυξης του HarmonyOS, η Huawei σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 987 εκατομμύρια δολάρια) σε εγγενείς εφαρμογές και τεχνικές υπηρεσίες, με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος HarmonyOS.

Ενδιαφέρον έχει το ότι το HarmonyOS ξεπέρασε πρόσφατα το iOS της Apple και έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αντιπροσώπευε το 17% της αγοράς smartphone της χώρας, διπλασιάζοντας το μερίδιό του από την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με έκθεση της Counterpoint Research.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R