Delonghi MultiFry: Αυτό το airfryer μπορεί να γίνει το πιο χρήσιμο gadget της κουζίνας σας

24 Ιουνίου, 2024

Είναι αλήθεια ότι είχαμε χρόνια να δούμε κάποια σοβαρή εξέλιξη στην τεχνολογία της κουζίνας. Ακόμη περισσότερο καιρό είχαμε να δούμε ένα πραγματικό gadget για την κουζίνα το οποίο να μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας.
Τα Airfryers λοιπόν το κατάφεραν αυτό χάρη στα μοναδικά τους πλεονεκτήματα. Έχουμε και λέμε…είναι μικρά και βολικά άρα μπορούν να βολευτούν και στις πιο στριμωγμένες κουζίνες. Καταναλώνουν σαφώς λιγότερη ενέργεια από τον συμβατικό μας φούρνο. Λόγω μικρού μεγέθους πιάνουν την θερμοκρασία ψησίματος ταχύτατα μειώνοντας τον χρόνο ψησίματος (άρα και εδώ έχουμε οικονομία στο ρεύμα). Βέβαια επειδή ψήνουν με θερμό αέρα έχουν κάπως περιορισμένη χρηστικότητα. Εκτός βέβαια και αν μιλάμε για το MultiFry της Delonghi!
Εδώ βλέπετε δεν μιλάμε για ένα απλό airfryer, αλλά για έναν πραγματικό πολυμάγειρα ο οποίος μπορεί άνετα να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Η συσκευή όπως βλέπετε έχει πραγματικά όμορφη σχεδίαση και είναι άκρως ποιοτική. Έχει διαφανές καπάκι για να βλέπετε το φαγητό, και απλά αλλά λειτουργικά πλήκτρα χειρισμού στην πρόσοψη. Αριστερά βλέπουμε το περιστροφικό κουμπί με το οποίο αλλάζουμε τα προγράμματα λειτουργίας, και δεξιά μια μικρή οθόνη με τα πλήκτρα ρύθμισης χρόνου ψησίματος αλλά και την ένταση. Η παύση ψησίματος γίνεται με πάτημα στο κέντρο του περιστρεφόμενου διακόπτη ή απλά ανοίγοντας το καπάκι της συσκευής με το πλήκτρο που βρίσκεται αριστερά.


Μέσα βλέπουμε τον μεγάλο ευρύχωρο κάδο. Σηκώνουμε το χερούλι και ο κάδος αφαιρείται για πλύσιμο ή σερβίρισμα. Όταν βγάλουμε τον κάδο μπορούμε να παρατηρήσουμε και το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το MultiFry έναντι των απλών airfryers. Στην βάση λοιπόν έχουμε μια μεγάλη αντίσταση ισχύος 1000W η οποία επιτρέπει να μαγειρεύουμε σαν σε κατσαρόλα. Η ισχύς του θερμού αέρα από την άλλη είναι στα 1400W, ικανότατη δηλαδή για να ψήνεις τα πάντα γρήγορα.

Πολύ χρήσιμος είναι και ο αναδευτήρας που υπάρχει στην συσκευασία. Τον βάζουμε μέσα στον κάδο και ένας μηχανισμός περιστρέφει την φτερωτή ώστε να έχουμε καλοψημένες πατάτες ή ακόμη και να κάνουμε ένα ριζότο το οποίο είναι γνωστό ότι πρέπει να το ανακατεύεις συνεχώς. Φυσικά τόσο ο κάδος όσο και ο αναδευτήρας μπορούν να πλυθούν και στο πλυντήριο πιάτων ενώ και τα πλαστικά τμήματα του καπακιού αφαιρούνται επίσης για πλύσιμο.

Τα αυτόματα προγράμματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έτσι έχουμε έτοιμα προγράμματα για πατάτες (ενεργοποιείται αυτόματα ο αναδευτήρας) πίτσα και κέικ ενώ η τελευταία επιλογή είναι αυτή για ριζότο.


Στην δεξιά πλευρά τώρα έχουμε πρόγραμμα φούρνου, δηλαδή ψήνει επάνω και κάτω (την ένταση την επιλέγετε εσείς), επόμενη είναι η επιλογή airfryer, δηλαδή ψήσιμο μόνο με θερμό αέρα και τελευταία είναι η επιλογή κατσαρόλας ή τηγάνι. Εδώ μπορούμε να σοτάρουμε το κρέας, να κάνουμε ένα λαδερό φαγητό ή μια σούπα κλπ.
Φυσικά και εδώ έχουμε τα πλεονεκτήματα των airfryers, δηλαδή δεν χρειάζεται προθέρμανση καθώς η θερμοκρασία πιάνεται άμεσα ενώ αν κάνουμε πατάτες στον αέρα μια κουταλιά λάδι αρκεί.

Στην χρήση θα λέγαμε ότι το MultiFry είναι αρκετά διακριτικό. Δεν χαλάει τον κόσμο κατά την λειτουργία του και δεν ενοχλεί η μυρωδιά από το τηγάνισμα όσο φυσικά το καπάκι είναι κλειστό. Ο κάδος έχει αρκετά μεγάλη χωρητικότητα η οποία θα καλύψει άνετα μια οικογένεια 3-4 ατόμων. Για παράδειγμα στις δοκιμές μας τηγανίσαμε κοντά στα 1,7 κιλά πατάτες, ενώ ο κάδος μπορεί να χωρέσει ένα ρολό κρέας κοντά στο 1 κιλό, 18 ψαροκροκέτες, περίπου 800 γραμμάρια γαρίδες ή ακόμη και να κάνει ένα ριζότο με 480 γραμμάρια ρύζι.

Συμπέρασμα
Το MultiFry της Delonghi είναι ένα πραγματικό πολυεργαλείο το οποίο ξεφεύγει από τους περιορισμούς που έχουν τα συμβατικά airfryers. Βλέπετε εκτός από airfryer είναι ένα μικρό φουρνάκι με αντιστάσεις στην κάτω πλευρά, μια κατσαρόλα (μαζί με το μάτι) αλλά και ένα τηγάνι για τα τραγανά τηγανιστά σας. Το κόστος του είναι στα 256 ευρώ, ένα νούμερο όχι και τόσο χαμηλό αλλά θα έλεγα ότι δικαιολογείται απόλυτα από τον πλούσιο εξοπλισμό και την τεχνολογία που διαθέτει.

DELONGHI MULTIFRY

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R