Η ARM θέλει να κάνει το Android κινητό σου ταχύτερο από οποιοδήποτε iPhone

11 Ιανουαρίου, 2024

Οι επεξεργαστές των τηλεφώνων Android σε γενικές γραμμές υστερούν σε σχέση με τα chipsets των iPhone, τουλάχιστον όσον αφορά την ισχύ της CPU ενός πυρήνα. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες πληροφορίες, η ARM σκοπεύει να αλλάξει τα δεδομένα στην κατηγορία σύντομα.

Η εταιρεία αναλυτών Moor Insights and Strategy αναφέρει ότι η επόμενη CPU Cortex-X της ARM μπορεί να είναι η ισχυρότερη CPU που έχει φορεθεί ποτέ σε smartphone. Αυτή η επόμενη CPU λέγεται ότι έχει την κωδική ονομασία Blackhawk και πιθανώς θα ονομάζεται Cortex-X5.
Η εταιρεία αναλυτών αναφέρει ότι αυτή η νέα CPU θα προσφέρει τη “μεγαλύτερη αύξηση της απόδοσης IPC από έτος σε έτος τα τελευταία πέντε χρόνια”. Υποθέτουμε ότι η τελευταία φορά που είδαμε ένα παρόμοιο μεγάλο άλμα επιδόσεων ήταν με την αρχική CPU Cortex-X1, η οποία παρουσιάστηκε το 2020. Αυτή η CPU λέγεται επίσης ότι θα προσφέρει “φανταστική” απόδοση στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), γεγονός που υποδηλώνει μια αξιοσημείωτη βελτίωση και στις λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνης.

Πιστεύεται ότι αυτή η νέα CPU αποτελεί μέρος ενός σχεδίου της ARM για την “εξάλειψη του χάσματος επιδόσεων μεταξύ των επεξεργαστών που σχεδιάζονται από την ARM και των προσαρμοσμένων υλοποιήσεων για τρίτους κατασκευαστές της ARM”.

Τι σημαίνει αυτό για τα τηλέφωνα του 2025;
Οι επεξεργαστές τηλεφώνων Android που χρησιμοποιούν ARM CPUs έχουν δει σημαντικές αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά η single core απόδοση συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τα chip που χρησιμοποιούν τα iPhone της Apple. Αυτό το κενό θέλει να κλείσει η ARM, και το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία για να το κάνει. Εμείς απλά είμαστε περίεργοι να δούμε τι αντίχτυπο θα έχει η CPU Blackhawk ή Cortex-X5 στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, γιατί τι να τις κάνεις τις επιδόσεις αν το κινητό σου θέλει φόρτιση δύο φορές την ημέρα; Μεγάλο παράδειγμα είναι η MediaTek η οποία εγκαταλείπει εντελώς τους μικρούς πυρήνες που καταναλώνουν ενέργεια υπέρ των μεγάλων και μεσαίων πυρήνων μόνο.

Φυσικά μην περιμένετε να δείτε την Blackhawk CPU στον 8 Gen 4 της Qualcomm. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι ο Snapdragon 8 Gen 4 θα είναι το πρώτο chip για κινητά που θα χρησιμοποιεί τους custom πυρήνες CPU Oryon της εταιρείας.
Ωστόσο, είναι λογικό ότι ο MediaTek Dimensity 9400 και ο Samsung Exynos 2500 θα υιοθετήσουν αυτή τη νέα CPU της ARM.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R