Είναι γνωστό ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν εμποδίσει την αγορά μηχανημάτων extreme ultraviolet lithography (EUV) από τα κινεζικά εργοστάσια. Σκοπός φυσικά των ΗΠΑ ήταν να κόψουν την πρόσβαση της Κίνας από τελευταίας γενιάς chip.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της Κίνας η SMIC λοιπόν περιορίζεται στην χρήση μηχανημάτων τύπου deep ultraviolet lithography τα οποία είχε αγοράσει πριν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η χρήση της DUV αντί της EUV περιορίζει τη SMIC στην παραγωγή τσιπ των 7 nm, τα οποία βρίσκονται δύο γενιές πίσω από τα τσιπ των 3 nm που παράγονται σήμερα από την TSMC και τη Samsung.
Έτσι η SMIC περιορίζεται στην παραγωγή τσιπ 7nm, όπως τα τσιπ Kirin 9000s 5G που χρησιμοποιούνται στη σειρά Huawei Mate 60. Αυτά τα SoCs επέτρεψαν στη Huawei να παράγει το πρώτο της τηλέφωνο με 5G σε τρία χρόνια πυροδοτώντας ένα κύμα ενθουσιασμού στην Κίνα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Huawei δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται πίσω από τον ανταγωνισμό. Το 2024 έρχονται οι φωτογραφικές ναυαρχίδες P70, και οι fans σε όλο τον κόσμο θα περιμένουν να δουν κάτι πραγματικά ανταγωνιστικό.
Όπως φαίνεται λύση υπάρχει, αλλά μπορεί να στοιχίσει λίγο ακριβά στην Huawei.
Σύμφωνα με ειδικούς της βιομηχανίας των τσιπ η Huawei μπορεί να είναι σε θέση να αποκτήσει Kirin στα 5nm αν και θα είναι ακριβό να παραχθεί. Μάλιστα για να το κατασκευάσει δεν θα χρειαστεί να αλλάξει εξοπλισμό αλλά θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που ήδη διαθέτει.
Σύμφωνα με το DigiTimes, ένας ειδικός στα τσιπ με το όνομα Burn Lin πιστεύει ότι η SMIC μπορεί να χρησιμοποιήσει μηχανήματα DUV για να κατασκευάσει τσιπ των 5nm. Αυτό θα απαιτούσε από το foundry να χρησιμοποιήσει μια τεχνική που ονομάζεται four-fold patterning, η οποία έχει αρκετά μειονεκτήματα. Είναι χρονοβόρα, μειώνει την απόδοση στην παραγωγή και είναι πολύ ακριβή. Το πρόβλημα της απόδοσης και μόνο είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα επάρκειας στα τσιπ της σειράς P70 κάτι που σίγουρα η Huawei δεν θέλει με τίποτα.
Η κινεζική κυβέρνηση και η Huawei φέρεται να ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά αναζητώντας μια λύση. Αυτή τη στιγμή, μόνο μία εταιρεία κατασκευάζει τις μηχανές EUV που χρειάζονται η SMIC και η Huawei και αυτή είναι η ολλανδική εταιρεία ASML, η οποία όμως είναι «υπάκουη» στους εξαγωγικούς περιορισμούς των ΗΠΑ. Τα ευχάριστα νέα εδώ είναι ότι τον περασμένο μήνα η ιαπωνική Canon δήλωσε ότι ανέπτυξε τεχνολογία nanoimprint lithography (NIL) η οποία μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή τσιπ των 5nm. Με κάποιες βελτιώσεις, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την SMIC να κατασκευάσει ακόμη και τσιπ στα 2nm!
Οι πληροφορίες λένε ότι η Huawei έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την νέα τεχνολογία της Canon, και δεν θα μας φαινόταν περίεργο αν έχει ήδη κλείσει συμφωνία για την αγορά των μηχανημάτων NIL.
Κάτι μας λέει ότι πλησιάζει η μεγάλη επιστροφή της Huawei με πραγματικά ανταγωνιστικά κινητά!