Πτώση στην μετοχή της Apple μετά την απαγόρευση χρήσης κινητών iPhone από την Κινεζική κυβέρνηση

9 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Κίνα παραδοσιακά επιβάλλει αυστηρούς κανονισμούς για τη χρήση της τεχνολογίας από τους πολίτες και τους αξιωματούχους της. Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφατοι περιορισμοί που έθεσε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) στην επίσημη χρήση των iPhones έφεραν αναστάτωση στη Wall Street με αποτέλεσμα την πτώση 2,9% της μετοχής της Apple, η οποία είναι η σημαντικότερη ποσοστιαία πτώση από τον Νοέμβριο.

Τι προκάλεσε την απαγόρευση της Κίνας στα iPhones;
Παρά την σχετικά καλή σχέση της Apple με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (βλέπε κρατικά έσοδα μέσω της Foxconn), η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους υπαλλήλους των κεντρικών κυβερνητικών υπηρεσιών να μην χρησιμοποιούν iPhones κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και ευαίσθητων δεδομένων. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια αρκετά καθυστερημένη απάντηση της Κίνας ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ για τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε ζωτικής σημασίας τεχνολογίες.
Αν και το εύρος αυτής της απαγόρευσης είναι αβέβαιο, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την κινεζική κυβέρνηση, η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις της Apple, καθώς η Κίνα είναι η τρίτη σημαντικότερη αγορά της, αποτελώντας το 18% των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

“Επιπλέον, ο περιορισμός της χρήσης των iPhones από το κυβερνητικό προσωπικό θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει τις πωλήσεις μεταξύ των καταναλωτών (συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους και του κοινού) και μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης να ενθαρρύνει την υιοθέτηση εγχώριας τεχνολογίας”, εξήγησε ο αναλυτής της Bernstein, Toni Sacconaghi.


Το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισε αυτές τις ανησυχίες και προτίθεται να συγκεντρώσει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Επιπλέον, ο Mike Gallagher, πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κίνα, περιέγραψε τις ενέργειες της Κίνας ως χαρακτηριστικές της στρατηγικής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία περιλαμβάνει την προώθηση των εθνικών κορυφαίων εταιρειών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ενώ περιορίζει σταδιακά την πρόσβαση στην αγορά για τις δυτικές εταιρείες.

Η επιστροφή της Huawei στην αγορά
Η απαγόρευση της αμερικανικής κυβέρνησης στην Huawei να συνεργάζεται με αμερικανικές εταιρείες επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητές της. Ωστόσο, η πρόσφατη ενέργεια του CCP να περιορίσει την πρόσβαση στο iPhone συμπίπτει με την παρουσίαση του νέου τηλεφώνου της Huawei, του Mate 60 Pro. Με το τσιπ Kirin 9000s το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση σε υπηρεσίες 5G, η Huawei θα μπορούσε να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς της.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R