Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις προσπάθειες να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε εξελιγμένα τσιπ ημιαγωγών, τα μέτρα μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ προκαλώντας παράπλευρη ζημία στις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Επειδή η Κίνα είναι σταθερά συνδεδεμένη με την παγκόσμια αλυσίδα των ημιαγωγών και εξαρτάται σημαντικά από τις εισαγωγές εξελιγμένων μικροτσίπ, ο τελευταίος περιορισμός των ΗΠΑ μπορεί να βλάψει το έθνος μόνο βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, το μέτρο απλώς θα αναβάλει, παρά θα εκτροχιάσει την εντυπωσιακή πρόοδο της Κίνας.
Οι ημιαγωγοί έχουν γίνει ένα κρίσιμο πεδίο μάχης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, εντείνοντας την αντιπαλότητα, καθώς η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να περιορίσει τις αποστολές τεχνολογίας αιχμής στην Κίνα έχει αντίκτυπο στον τομέα των ημιαγωγών. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ολλανδία και η Ιαπωνία, σημαντικοί εξαγωγείς εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών, είναι κοντά στο να συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία υπό την ηγεσία της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον περιορισμό της εξαγωγής της τεχνολογίας αυτής προς την Κίνα.
Ιδιαίτερα σημαντική στην λίστα αυτών των εταιρειών είναι η Ολλανδική ASML η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και κατασκευή εξοπλισμού φωτολιθογραφίας ο οποίος είναι απαραίτητος για την κατασκευή chip. Η ASML όπως φαίνεται θα αντιμετωπίσει περισσότερους περιορισμούς στις πωλήσεις σε κινέζους πελάτες, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαταράξουν την επιθυμία του Πεκίνου να αναπτύξει μια αυτάρκη αλυσίδα εφοδιασμού. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε στις 23 Μαΐου ότι θα θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές 23 κατηγοριών τεχνολογίας κατασκευής τσιπ, συμπεριλαμβανομένου του προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών. Οι νέοι περιορισμοί έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο.
Ποια ήταν η αντίδραση της Κίνας στην κίνηση αυτή;
Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο αντιτίθεται σθεναρά στην απόφαση του Τόκιο να επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές σε είδη που σχετίζονται με την προηγμένη κατασκευή ημιαγωγών. Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει το ελεύθερο εμπόριο και τους διεθνείς εμπορικούς κανονισμούς, καθώς και ότι αποτελεί κατάχρηση των μέτρων ελέγχου των εξαγωγών. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι δραστηριότητες της Ιαπωνίας θα επιβραδύνουν σημαντικά τις μελλοντικές προσπάθειες της Κίνας να καθιερώσει νέες διαδικασίες για την παραγωγή προηγμένων τσιπ ημιαγωγών.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την ανησυχία αρκετών στελεχών της βιομηχανίας ημιαγωγών στην Κίνα.
Ο κόμβος των νανομέτρων συνδέεται με πολλές γενιές διαδικασιών κατασκευής τσιπ. Τα πιο προηγμένα τσιπ είναι περίπου 3 νανόμετρα και χρησιμοποιούνται κυρίως σε smartphones ενώ τα πιο «ώριμα» τσιπ ημιαγωγών είναι γύρω στα 28 νανόμετρα ή περισσότερο και χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα ή οικιακά ηλεκτρονικά.
Επειδή οι έλεγχοι των εξαγωγών της Ιαπωνίας ενδέχεται να επηρεάσουν τον τομέα των ημιαγωγών της Κίνας, η τρέχουσα απόφαση μπορεί να έχει αντίκτυπο σε μια σειρά συνδεδεμένων βιομηχανιών και κατασκευαστών καταναλωτικών ηλεκτρονικών. Οι αναλυτές σε αυτόν τον τομέα είναι σίγουροι ότι η Κίνα θα αναπτύξει τα δικά της τσιπ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να απαγορεύσει στην χώρα να αποκτήσει ή να κατασκευάσει προηγμένα τσιπ.
Οι εγχώριοι κατασκευαστές ημιαγωγών απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη των κρατικών επιδοτήσεων και των ερευνητικών πρωτοβουλιών που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση. Ως άμεση συνέπεια αυτού, υπάρχει μεγάλος αριθμός νεοσύστατων επιχειρήσεων GPU στην Κίνα και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και η Alibaba διεξάγουν έρευνες σχετικά με μεθόδους για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης αιχμής με λιγότερους ή λιγότερο ισχυρούς ημιαγωγούς ή για τη συγχώνευση πολυάριθμων κυκλωμάτων προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από ένα μόνο κομμάτι υλικού. Οι προσπάθειες αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη μείωση της εξάρτησης από μια ενιαία πλατφόρμα υλικού.
Ιδιαίτερα σημαντική φυσικά για την Κίνα είναι και η εξέλιξη των λεγόμενων legacy chips. Τα chip αυτά χρησιμοποιούν παλαιότερη τεχνολογία 20 νανομέτρων αλλά
αυτά τα τσιπ αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτά τα τσιπ των 28 νανομέτρων χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Η Total Telecom, μια εταιρεία αναλύσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η Κίνα έχει επιτύχει επάρκεια στην παραγωγή τσιπ 28 νανομέτρων και 14 νανομέτρων ήδη από το 2021.
Η ζήτηση για τσιπ 28 νανομέτρων προβλέπεται να υπερτριπλασιαστεί από το 2030, δημιουργώντας μια βιομηχανία 28,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και όπως φαίνεται η Κίνα θα είναι ήδη ένας μεγάλος παίκτης σε αυτή την κατηγορία ημιαγωγών.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα τον Απρίλιο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε την ανάγκη επίτευξης αυτάρκειας στην επιστήμη και την τεχνολογία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κίνησης και την προώθηση των στόχων εκσυγχρονισμού του Πεκίνου.
Προέτρεψε τις κινεζικές εταιρείες να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσουν την ικανότητα καινοτομίας τους και να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο στην επίτευξη σημαντικών ανακαλύψεων στις βασικές τεχνολογίες. Σε απάντηση των μέτρων περιορισμού των εξαγωγών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η αρχή του κυβερνοχώρου της Κίνας δήλωσε στις 21 Μαΐου ότι η αμερικανική εταιρεία τσιπ μνήμης Micron απέτυχε στην εξέταση για την ασφάλεια του δικτύου και έτσι απαγορεύτηκε στους φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων υποδομών να αγοράζουν εξοπλισμό της Micron.
Η υπουργός Εμπορίου της Ουάσινγκτον Τζίνα Ραϊμόντο, επισήμανε το πρόβλημα με τον ομόλογό της στο Πεκίνο.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ κορυφαίων Αμερικανών και Κινέζων εμπορικών αξιωματούχων, η Ραϊμόντο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ανεχθεί την απαγόρευση του Πεκίνου να αγοράζει τσιπ από την Micron. Σίγουρα βλέπετε το οξύμωρο της δήλωσης αυτής έτσι δεν είναι; Οι ΗΠΑ οι οποίες τα τελευταία χρόνια εξαπολύουν κυρώσεις, απαγορεύσεις και περιορισμούς στην κινεζική βιομηχανία σε καθημερινή βάση, δηλώνουν ότι «δεν θα ανεχθούν απαγορεύσεις από το Πεκίνο!».
Μετά την απόφαση της Κίνας να παγώσει τις αγορές τσιπ μνήμης, ο οικονομικός διευθυντής της Micron, Μαρκ Μέρφι, δήλωσε στις 22 Μαΐου ότι η επιχείρηση εξετάζει πώς η ενέργεια αυτή θα επηρεάσει τις πωλήσεις της.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι ενέργειες του Πεκίνου κατά της Micron είναι μια πολιτική κίνηση που θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Κίνα και ότι το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες επειδή είναι πολιτικά δημοφιλείς. Αυτό που δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα οι εμπειρογνώμονες αυτοί, είναι το αν στο τέλος θα γυρίσουν μπούμερανγκ οι περιορισμοί στις εξαγωγές χτυπώντας «κατακέφαλα» τόσο τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όσο και αυτές των συμμάχων τους.
Σύμφωνα με τον Jensen Huang, διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ NVIDIA, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να βλάψουν σημαντικά την τεχνολογική τους βιομηχανία εάν συνεχίσουν να επιβάλλουν εμπορικούς φραγμούς με την Κίνα. Αν η Κίνα δεν μπορεί να το αγοράσει από τις ΗΠΑ, τότε θα το κατασκευάσει μόνη της. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές καθώς η Κίνα είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την τεχνολογική βιομηχανία δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Ακούμε για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην κινεζική βιομηχανία εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει κάποια σοβαρή απάντηση από την Κινεζική κυβέρνηση. Όπως φαίνεται αυτό αλλάζει άρδην και κάτι μας λέει ότι στο μέλλον θα δούμε μια Κίνα πιο αποφασιστική από ποτέ.
Η μεγάλη μάχη των chip και της AI ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση έχει ξεκινήσει θα είναι αδυσώπητη, και σίγουρα θα έχει τουλάχιστον έναν μεγάλο νικητή..