Μια πρόσφατη μελέτη της Διεύθυνσης Πετρελαίου της Νορβηγίας ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών στον πυθμένα της υφαλοκρηπίδας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.
Τα μέταλλα σπάνιων γαιών, ο χαλκός και άλλα υλικά θα ήταν μια ευλογία για την ικανότητα της Ευρώπης να παράγει τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, αλλά υπάρχουν πάντα και οι ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις της εξόρυξης στην περιοχή.
Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 40 εκατομμύρια τόνοι χαλκού σε απομακρυσμένες περιοχές της Νορβηγικής Θάλασσας και της Θάλασσας της Γροιλανδίας. Η μελέτη ανακάλυψε επίσης κοβάλτιο, μαγνήσιο και νιόβιο. Όλα αυτά θεωρούνται κρίσιμες πρώτες ύλες στην Ευρώπη, επειδή χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καταναλωτικών ειδών σε διάφορες βιομηχανίες. Υπάρχουν επίσης κοιτάσματα σπάνιων γαιών, συμπεριλαμβανομένων του νεοδυμίου και του δυσπρόσιου, σπάνια μέταλλα τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία εισάγοντας στην Ευρώπη από τρίτες χώρες.
Η εξόρυξη αυτών των υλικών θα ήταν σωτήρια για την τροφοδοσία της βιομηχανίας που ασχολείται με τις «πράσινες» τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες, η ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Ειδικότερα σπάνια ορυκτά όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους μαγνήτες στις ανεμογεννήτριες και τους κινητήρες στα ηλεκτρικά οχήματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters. Η Διεύθυνση Πετρελαίου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν αρκετά υλικά σε αυτά τα κοιτάσματα στο βυθό της θάλασσας για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση για χρόνια.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να διακόψει προς το παρόν τις έρευνες. Θέλουν περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουν πώς η εξόρυξη θα επηρεάσει τη θαλάσσια ζωή κατά μήκος του βυθού. Σε επιστολή διαβούλευσης από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Νορβηγίας επισημάνθηκε ότι ενώ η μελέτη της Διεύθυνσης έδωσε εκτιμήσεις για το πόσα από τα πολύτιμα μέταλλα είναι διαθέσιμα, θα μπορούσαν να διεξαχθούν μελέτες για να καταλάβουν πόσα από αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να εξορυχθούν χωρίς να προκληθεί μεγάλη περιβαλλοντική διαταραχή. Το Ινστιτούτο ανησυχεί επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν ανεξερεύνητα είδη στον ωκεανό, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από την εξερεύνηση ορυκτών.
Η είδηση αυτή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η γειτονική Σουηδία ανακάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά κοιτάσματα μετάλλων σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Η LKAB, μια κρατική σουηδική εταιρεία εξόρυξης, δήλωσε ότι βρήκε πάνω από ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών. “Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην περιοχή και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την παραγωγή των κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απολύτως απαραίτητες για να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση”, δήλωσε ο Jan Moström, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LKAB, σε διαδικτυακή δήλωση σχετικά με την ανακάλυψη.