Το προσδιοριστικό «Mi» πέθανε. Ζήτω το σκέτο «Xiaomi». Κάπως έτσι η Xiaomi προσπαθεί να βάλει μια τάξη στις σειρές κινητών που παρουσιάζει, και αν λάβουμε υπόψη μας την ταχύτητα με την οποία παρουσιάζει νέα κινητά αυτή η κίνηση ήταν μάλλον απαραίτητη.
Έτσι η σειρά Redmi σταματάει να χρησιμοποιεί το όνομα της μαμάς Xiaomi, τα POCO συνεχίζουν ως έχουν μιας και δεν διαφήμισαν ποτέ την συγγένεια τους με την Xiaomi ενώ η κορυφαία σειρά πετάει από επάνω της το Mi και τώρα πια χρησιμοποιεί το πατρώνυμο (Xiaomi) και τον απαραίτητο αριθμό.
Όπως καταλαβαίνετε, το Xiaomi 11T Pro λοιπόν ανήκει στην ελίτ των κινητών της Xiaomi, και βρίσκεται πολύ κοντά στο Mi11 με το οποία μοιράζεται κάποια χαρακτηριστικά και αναβαθμίζει κάποια άλλα ώστε να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό.
Τι ακριβώς προσφέρει το 11T Pro; Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά!
ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Η μοναδική γκρίνια που θα ακούσετε για την σχεδίαση της συσκευής έχει να κάνει με την μεγάλη ομοιότητα που έχουν όλα τα μέλη της οικογένειας 11. Ιδιαίτερα τα πιο προσιτά μοντέλα με αυτά που κοστίζουν αρκετά ακριβότερα. Αν το ξεπεράσεις αυτό τότε θα βρεις το κινητό ιδιαίτερα όμορφο και «εύπεπτο» οπτικά με το κάθετο camera module φυσικά να ξεχωρίζει στην πλάτη.
Και μιας και μιλάω για πλάτη…αυτή είναι προστατευμένη από γυαλί ενώ από κάτω υπάρχει ένα φινίρισμα το οποίο θυμίζει βουρτσισμένο αλουμίνιο, κάτι που του δίνει μια αρκετά premium αίσθηση.
Η οθόνη είναι επίπεδη, αλλά η κυρτότητα που υπάρχει στις γωνίες δείχνει μια εξαιρετική δουλειά από την Xiaomi και προσοχή στην λεπτομέρεια. Οι δαχτυλιές φυσικά είναι στην ημερήσια διάταξη, οπότε βάλτε γρήγορα μια θήκη για να γλιτώσετε μια και καλή. Το 11T Pro έχει πιστοποίηση IP53 οπότε δεν θα έχει πρόβλημα σε βροχή ή λίγη σκόνη, αλλά σίγουρα δεν θα συνιστούσα βουτιές σε νερό.
Στην δεξιά πλευρά έχουμε το πλήκτρο για την ρύθμιση της έντασης του ήχου και αυτό της ενεργοποίησης το οποίο ενσωματώνει και το fingerprint reader, αριστερά απολύτως τίποτα ενώ επάνω και κάτω υπάρχουν τα stereo ηχεία με το logo της Harman Kardon.
ΟΘΟΝΗ
Η οθόνη είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της συσκευής αυτής. Πρόκειται για ένα panel AMOLED 6,67 ιντσών ανάλυσης full HD+ το οποίο διαθέτει χρώμα 10-bit και ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Η οθόνη προστατεύεται από Gorilla Glass Victus, υπάρχει sampling rate 480Hz και το καλύτερο; Υποστηρίζει HDR10, HDR10+ και Dolby Vision!
Φυσικά ο ρυθμός ανανέωσης ρυθμίζεται δυναμικά ανάλογα με το περιεχόμενο το οποίο βλέπετε και έτσι μπορεί από τα 60Hz να ανέβει στα 90Hz ή στα 120Hz αυτόματα. Αν τώρα εσείς δεν λογαριάζετε την αυτονομία της μπαταρίας, μπορείτε άνετα να επιλέξετε να λειτουργεί πάντα στα 120Hz.
Η οθόνη είναι ιδιαίτερα φωτεινή και έχει εντυπωσιακή χρωματική απόδοση, και διαπίστωσα ότι ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους με έντονη ηλιοφάνεια ήταν πάντα άψογη. Φυσικά δεν λείπουν όλες εκείνες οι χειροκίνητες ρυθμίσεις που θα σου επιτρέψουν να φέρεις την οθόνη στα δικά σου μέτρα.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Με τον Snapdragon 888 στο εσωτερικό αλλά και 8GB RAM δεν θα περίμενα τίποτα λιγότερο από κορυφαίες επιδόσεις και το 11T Pro δεν με απογοήτευσε. Τα πάντα γίνονται αστραπιαία, το κινητό ανταποκρίνεται στις εντολές σου εξαιρετικά ενώ δεν βρήκα καμία εφαρμογή που να μπορεί να του βάλει δύσκολα. Είναι γνωστό βέβαια ότι ο 888 μπορεί να είναι γρήγορος αλλά συνηθίζει να ρουφάει την μπαταρία με απίστευτους ρυθμούς. Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα όμως, μιας και το 11T Pro ενσωματώνει μπαταρία 5000mAh η οποία δεν ζορίζεται ιδιαίτερα.
Έτσι μια ολόκληρη ημέρα σκληρής χρήσης δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός. Μάλιστα μπορείτε να ρυθμίσετε και χειροκίνητα τις επιδόσεις του κινητού, έτσι ώστε να απολαμβάνετε περισσότερη αυτονομία ή πιο σβέλτη απόκριση.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η ταχύτητα φόρτισης που διαθέτει το κινητό αυτό. Μιλάμε για υπέρ-σούπερ-wow ταχεία φόρτιση 120W την οποία η Xiaomi ονομάζει HyperCharge η οποία μπορεί να γεμίσει την μπαταρία σε κάτι περισσότερο από 17 λεπτά! Το κινητό ενσωματώνει δύο στοιχεία μπαταρίας τα οποία φορτίζουν ανεξάρτητα με αποτέλεσμα η φόρτιση να γίνεται με ασφάλεια ενώ και το κινητό καθ’ όλη την διάρκεια της φόρτισης δεν ζεσταίνεται καθόλου.
Άλλο ατού του 11Τ Pro είναι η ποιότητα ήχου.
Η συσκευή ενσωματώνει δύο ηχεία τα οποία φέρουν την υπογραφή της Harman Kardon και αποδίδουν φανταστικά. Εντάξει, μην περιμένετε να αντικαταστήσετε το Bluetooth ηχείο στις εκδρομές, αλλά για κινητό ο ήχος του σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.
ΚΑΜΕΡΕΣ
Το module της κύριας κάμερας είναι κάθετο και φιλοξενεί τρεις διαφορετικούς αισθητήρες. Την διάταξη αυτή την έχουμε δει στο Mi 11 αλλά και στο Redmi Note 10 Pro. Ο κύριος αισθητήρας είναι 108MP, η ευρυγώνια κάμερα 8MP και υπάρχει και macro κάμερα 5MP.
Η κάμερα των 108MP βασίζεται στον αισθητήρα Samsung ISOCELL HM2 1 / 1.52’’ και συνδυάζεται με έναν φακό f /1,75. Φυσικά είναι τεχνολογίας Nona-Bayer, δηλαδή χρησιμοποιεί 9 pixels για την δημιουργία ενός μεγάλου pixel 2,1μm με το τελικό αποτέλεσμα να έχει ανάλυση 12ΜP. Φυσικά δεν λείπει και το Night mode για νυχτερινές λήψεις.
Η ευρυγώνια κάμερα από την άλλη χρησιμοποιεί αισθητήρα 8MP Sony IMX355 και φακό f /2.2, ο οποίος έχει εστίαση στο άπειρο. Και εδώ έχουμε ειδικό mode για λήψεις την νύχτα.
Η κάμερα για τις κοντινές λήψεις τέλος έχει αισθητήρα Samsung S5K5E9 1 /5’’ και φακό με διάφραγμα f /2.4. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει αυτόματη εστίαση η οποία λειτουργεί σε αποστάσεις από 3 έως 7 εκατοστά.
Η εφαρμογή για την κάμερα είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένη και λειτουργική και δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Στην κάτω πλευρά υπάρχουν τα διάφορα modes λήψης τα οποία επιλέγονται με slide ενώ επάνω έχουμε επίσης αρκετές επιλογές αλλά και ένα drop down μενού για γρήγορες επιλογές και ρυθμίσεις. Στα μενού θα βρείτε και τα Movie Effects τα οποία διαφημίζει αρκετά η Xiaomi και με τα οποία θα μπορέσετε να δώσετε μια πιο επαγγελματική χροιά στις λήψεις σας. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει και η δυνατότητα Audio Zoom κάτι που βοηθάει να εστιάζουμε καλύτερα στους ήχους κάποιου συγκεκριμένου σημείου ή ομιλητή.
Οι λήψεις που πήρα από την κύρια κάμερα ήταν πραγματικά καλές. Υπάρχει αρκετή λεπτομέρεια, καλή απόδοση των χρωμάτων ενώ και το δυναμικό εύρος είναι εξαιρετικό. Σε σημεία με έξτρα πολυπλοκότητα ίσως να διαπιστώσετε λίγο επιθετική την επεξεργασία εικόνας, αλλά αυτό σίγουρα δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Αυτό μπορεί να διορθωθεί κάνοντας λήψεις στην πλήρη ανάλυση των 108MP ώστε να αποφύγετε την επεξεργασία.
Χρησιμοποιώντας το Night mode ακόμη και με αρκετό φωτισμό μπορεί να κάνει την διαφορά στις φωτογραφίες
Και οι νυχτερινές λήψεις είναι αξιόλογες, τουλάχιστον όσο υπάρχει έστω και ελάχιστος φωτισμός. Η έλλειψη OIS βέβαια σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις το κούνημα των χεριών μπορεί να φέρει και θολωμένες εικόνες, οπότε καλού κακού πάντα να κάνετε 2-3 λήψεις για ασφάλεια.
Σύγκριση πλάνου ευρυγώνιας και κύριας κάμερας
Η ευχάριστη έκπληξη ήταν σίγουρα η υπέρ ευρυγώνια κάμερα η οποία μας έδωσε λεπτομερέστατες και ευχάριστα καλές φωτογραφίες. Ο θόρυβος κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και τα χρώματα είναι ρεαλιστικά και όμορφα.
Και περνάμε στην macro κάμερα. Έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι macro κάμερες δεν είναι οι αγαπημένες μου. Είναι περιορισμένης χρησιμότητας και σίγουρα προτιμώ έναν καλό τηλεφακό. Αν όμως πρέπει σώνει και καλά να επιλέξω κάμερα macro τότε αυτή θα ανήκει σε κάποιο κινητό της Xiaomi καθώς γνωρίζει πως να τις κάνει εξαιρετικές.
Έτσι εδώ έχουμε αυτόματη εστίαση αλλά και φακό αντιστοιχίας 50mm. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά καλά. Οι εικόνες έχουν λεπτομέρεια, ωραία χρώματα και πάντα την σωστή εστίαση, κάτι σπάνιο στην κατηγορία.
Η selfie κάμερα έχει αισθητήρα 16MP και η απόδοσή της δεν κρίνεται κορυφαία για την κατηγορία. Ειδικά όταν ο φωτισμός είναι προβληματικός, οι selfies που θα τραβήξετε θα έχουν μειωμένη λεπτομέρεια. Βέβαια με ιδανικές συνθήκες δεν θα υπάρξει κανένα παράπονο.
Στον τομέα του βίντεο τα πράγματα είναι επίσης εντυπωσιακά καλά. Υπάρχει δυνατότητα λήψης σε 1080p και 4K στα 30 και 60 καρέ αλλά και σε 8K στα 30fps από τον κύριο αισθητήρα. Οι άλλοι δυο αισθητήρες περιορίζονται σε ανάλυση 1080p στα 30fps.
Επίσης το σύστημα σταθεροποίησης λειτουργεί εξαιρετικά σε όλες τις κάμερες και όλες τις αναλύσεις βίντεο εκτός της 8K. Για ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις υπάρχει και Steady Mode το οποίο βέβαια δίνει έμφαση στην σταθερότητα της εικόνας και όχι στην ποιότητα.
Στις δοκιμές μας το 4K βίντεο ήταν φανταστικό. Είχε σωστή ισορροπία λευκού, εικόνα με λεπτομέρεια και άριστη χρωματική απόδοση ενώ και το δυναμικό εύρος ήταν άρτιο.
Το 8K βίντεο δεν θα έλεγα ότι με εντυπωσίασε τόσο πολύ. Ενώ υπάρχει λεπτομέρεια και καλό δυναμικό εύρος, η εικόνα μοιάζει αρκετά soft, σαν να πρόκειται για 4K βίντεο το οποίο έχει γίνει upscaling μέσω κάποιου αλγόριθμου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το νέο Xiaomi 11T Pro μπορεί να μην έχει το «Mi» να το συνοδεύει, αλλά σίγουρα ανήκει στην οικογένεια και φέρνει έναν αέρα ανανέωσης. Αυτός ο αέρας περιέχει μια φανταστική οθόνη Dolby Vision, μεγάλη μπαταρία 5000mAh με αστεία γρήγορη φόρτιση 120W, ικανότατες κάμερες και άριστες επιδόσεις από τον Snapdragon 888. Για όλα τα παραπάνω σας ζητάει να αποχωριστείτε 648 ευρώ, ένα νούμερο που είναι απλά εξαιρετικό.