Η επεξεργασία εικόνας με το Photoshop σε τεχνολογικά χρόνια είναι μια αρχαία διαδικασία. Βέβαια τον τελευταίο καιρό η επεξεργασία αυτή έχει γίνει ιδιαίτερα απλή αλλά και άκρως ρεαλιστική. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μάλιστα μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες ανθρώπων που δεν υπάρχουν ή ακόμη και να κάνουν έναν άνθρωπο να λέει πράγματα που δεν έχει πει ποτέ.
Η χαρά των fake news δηλαδή. Αν προσθέσουμε τώρα σε αυτό και το γεγονός ότι μια κατασκευασμένη εικόνα ή βίντεο μπορούν να διαδοθούν με τρομακτική ταχύτητα μέσω των social media και του internet καταλαβαίνουμε ότι προκύπτει μια νέα ανάγκη, ένα σύστημα δηλαδή που θα μπορεί να αναγνωρίσει άμεσα τις επεμβάσεις που έχουν γίνει στο οπτικοακουστικό υλικό.
Η Adobe λοιπόν αποφάσισε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Berkeley να εκπαιδεύσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα μπορεί άμεσα να αναγνωρίζει ποιες φωτογραφίες έχουν δεχτεί επεμβάσεις από το Photoshop αλλά και σε ποια σημεία έχουν γίνει οι βελτιώσεις αυτές.
Σύμφωνα με τον Richard Zhang της Adobe είμαστε πολύ μακριά ακόμη από την δημιουργία ενός πλήκτρου «Undo» το οποίο θα φέρνει τις εικόνες στην αυθεντική τους μορφή, αλλά η προσπάθεια αυτή της Adobe είναι σημαντική καθώς θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ψηφιακή πληροφορία που λαμβάνουμε online.