Η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε την Huawei στην «μαύρη» λίστα των ύποπτων εταιρειών και στην ουσία περιόρισε την πρόσβασή της σε αμερικανική τεχνολογία, είτε πρόκειται για hardware είτε για software.
Τα έχετε διαβάσει αυτά τα νέα ξανά και ξανά οπότε δεν πρόκειται να σας ζαλίσουμε με μια ακόμη επανάληψη. Τα τελευταία νέα που μας έρχονται από το «μέτωπο» λένε ότι η Google προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει την επαγγελματική της σχέση με την Huawei στέλνοντας μάλιστα και μια προειδοποίηση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι αν συνεχίσουν οι απαγορεύσεις προς την Huawei τότε είναι πιθανό τα προβλήματα ασφαλείας να είναι πολύ μεγαλύτερα για τις ΗΠΑ.
Η Google υποστηρίζει λοιπόν ότι αν η Huawei προχωρήσει στην παρουσίαση και την υιοθέτηση του δικού της λειτουργικού τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, καθώς το λειτουργικό αυτό δεν θα δέχεται τις αναβαθμίσεις ασφαλείας του κανονικού Android με αποτέλεσμα να μπορεί να χακαριστεί πολύ πιο εύκολα.
Κατά την γνώμη μας ο ισχυρισμός αυτός είναι ελαφρώς….πως να το θέσουμε ευγενικά….ανόητος;
Είναι γνωστό ότι το λειτουργικό της Huawei βασίζεται στην AOSP (Android Open Source Project) έκδοση του Android, μια έκδοση την οποία επίσης εξελίσσει η Google, οπότε το να μιλάμε για προβλήματα ασφαλείας στην καθαρή μορφή του λειτουργικού είναι το λιγότερο χαζό.
Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα της Google, πέρα φυσικά από το προφανές, το ότι δηλαδή χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την απώλεια του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών στον πλανήτη;
Η απάντηση βρίσκεται στο παρελθόν, εκεί δηλαδή που συνήθως βρίσκονται όλες οι απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα.
Το 2008 η Google παρουσίασε και επίσημα το λειτουργικό Android για κινητά, ένα λειτουργικό που λάτρεψαν μεν οι απανταχού tech freaks, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς ήταν απλά πρωτόγονο και τραγικό.
Το λειτουργικό αυτό είχε να ανταγωνιστεί βέβαια το iPhone το οποίο ήταν ήδη έναν χρόνο στην αγορά, αλλά και λειτουργικά συστήματα με εδραιωμένη θέση στην αγορά όπως το Symbian της Nokia το οποίο κατείχε το 44% της αγοράς, τα Blackberry με ένα 20% αλλά και τα Windows Mobile της Microsoft τα οποία βρίσκονταν στο 18% με 17 εκατομμύρια κινητά σε χέρια χρηστών στην αγορά!
Η διαφορά στην εμπειρία χρήσης ανάμεσα στο iPhone και ένα κινητό Android ήταν απλά χαοτική και όπως καταλαβαίνετε η Google έπρεπε να παλέψει για κάθε 0,1% ποσοστού της αγοράς με νύχια και με δόντια. Μόλις το 2011 κατάφερε η Google να κάνει το Android το δημοφιλέστερο λειτουργικό με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 36,6%, κάτι που έγινε κυρίως εξαιτίας της φύσης του λειτουργικού. Το Android ήταν η εύκολη και φτηνή λύση αλλά και προσβάσιμο σε όλους τους κατασκευαστές σε αντίθεση με το iOS το οποίο ήταν και παραμένει προνόμιο των συσκευών της Apple.
Φαντάζομαι ότι έγινε κατανοητό ότι η Google επένδυσε χρήμα και χρόνο και κατάφερε με πολύ κόπο να πείσει τους χρήστες να προτιμήσουν το λειτουργικό της. Για αυτό και το σενάριο να παρουσιάσει η Huawei το δικό της λειτουργικό μοιάζει με εφιάλτης.
Μην αμφιβάλετε ούτε για ένα λεπτό ότι το ερώτημα που βασανίζει την Google είναι το εξής «Και αν τα καταφέρει;»
Η Huawei δεν είναι απλά ένας κατασκευαστής αλλά ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών στον πλανήτη, κάτι που σημαίνει ότι έχει την δύναμη αλλά και τα resources να καταφέρει αυτό που κανείς άλλος δεν κατάφερε μέχρι σήμερα. Να παρουσιάσει δηλαδή ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα είναι ελκυστικό τόσο σε όσους δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα λειτουργικά συστήματα αλλά και σε όσους θέλουν μια εντελώς «καθαρή» έκδοση του Android χωρίς bloatware και το «μάτι» της Google να παρακολουθεί τα πάντα.
Η Google ξεκίνησε από μηδέν, δηλαδή χωρίς οπαδική βάση, χωρίς φανατικούς χρήστες και σκαρφάλωσε στην κορυφή. Η Huawei από την άλλη ξεκινάει με εκατομμύρια χρήστες αλλά και μια κινεζική αγορά στην οποία ούτως ή άλλος δεν «παίζει» η Google και οι εφαρμογές της, κάτι που της δίνει αυτομάτως πρόσβαση σε περίπου 1 δισεκατομμύριο χρήστες!
Ένα άλλο εφιαλτικό σενάριο για την Google είναι σίγουρα και η αντίδραση των άλλων κατασκευαστών. Αυτός ο χωρίς αποδείξεις και επιχειρήματα Τραμπ-ουκισμός δεν αρέσει σε κανέναν, και σίγουρα κανείς δεν θέλει να είναι δέσμιος των αποφάσεων μιας εταιρείας η οποία κρατάει όλα τα κλειδιά (βλέπε Google) στο χέρι. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι περιορισμοί στην αμερικανική τεχνολογία στο μέλλον δεν θα συμπεριλάβουν και άλλες κινεζικές εταιρείες όπως οι Meizu, OnePlus, Oppo κλπ;
Ποιο θα ήταν το κόστος για την Google αν υιοθετούσαν και όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές το ανοικτό λειτουργικό της Huawei, το οποίο μάλιστα έχει πρόσβαση και σε όλες τις Android εφαρμογές;
Πολλοί οι εφιάλτες και εξίσου πολλά τα αρνητικά σενάρια που απειλούν την Google και το Android. Για αυτό και πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ή ότι θα κλείσει έστω η εμπορική συμφωνία για την οποία μίλησε ο Τραμπ και η οποία όπως φαίνεται ακυρώνει όλα τα προβλήματα ασφαλείας μιας χώρας. Τι ακούμε Θεέ μου!